Francuska kuchnia Rachel Khoo

Moja mała francuska kuchnia Rachel Khoo zawiera ponad 100 prostych przepisów opartych na tradycyjnych przysmakach z różnych części Francji - od Bretanii, Bordeaux, Prowansji, Lyonu, aż po Alzację - przeplatanych komentarzami na temat kultury i historii.

Moja mała francuska kuchnia, Rachel Khoo
Moja mała francuska kuchnia, Rachel Khoo materiały prasowe
Moja mała francuska kuchnia, Rachel Khoo
Moja mała francuska kuchnia, Rachel Khoo materiały prasowe

Rachel Khoo jest Angielką zafascynowana francuską sztuką kulinarną, absolwentką słynnej akademii gotowania Le Cordon Bleu i prowadzącą w BBC Lifestyle już trzeci program z cyklu "Kulinarne inspiracje Rachel Khoo". Objeżdża Francję, odwiedza restauracje, targowiska, producentów żywności; zatrzymuje się u miejscowych, skąd czerpie natchnienie do komponowania nowych potraw.

Gama proponowanych potraw jest szeroka. Znajdziemy tu popularne ratatouille i ekstrawagancką szarlotkę z melonem i kwiatami w cukrze, lekkie przekąski w rodzaju pintxos i treściwe żeberka w sosie porzeczkowym z kuskusem i bobem, słodkie mousse au nugat i créme a chocolat oraz pikantne faszerowane papryczki piquillos. Jednym słowem każdy znajdzie coś dla siebie.

"Niniejsza książka nie omawia całej Francji - nawet wielotomowe dzieło nie mogłoby sprostać temu zadaniu - lecz jest relacją z mojej podróży po wioskach i miastach Francji, opowieścią o ludziach, których odwiedzałam w ich domach, gospodarstwach i sklepach z żywnością, o osobliwościach regionalnych kuchni. Potraktuj moje przepisy jak widokówki - wysłane z mojej małej kuchni do twojej - nasączone smakami, zapachami i konsystencjami, które mnie zainspirowały. Mam nadzieję, że zainspirują również ciebie i że spodoba ci się kulinarna wędrówka po Francji w moim towarzystwie" - pisze autorka.

Moja mała francuska kuchnia. Rachel Khoo. Premiera: 8 października 2014. Wydawnictwo Albatros

Styl.pl/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas