Francuskie croissanty
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Dlaczego nie miałby być królewski?

Składniki
- 15 g drożdży
- 240 ml letniej wody
- 450 g mąki pszennej
- 60 g drobnego cukru 25 g mleka w proszku
- 2 łyżeczki soli
- 250 g masła
- 1 żółtko
- 3 łyżki mleka
Sposób przygotowania:
1. Drożdże wymieszaj z wodą, odstaw na 5 minut. Wymieszaj mąkę, mleko w proszku, cukier i sól. Dodaj drożdże. Wyrób ciasto, aż będzie gładkie. Przykryj ścierką i odstaw na pół godziny.
2. Tacę lub deskę do wyrabiania ciasta posyp mąką. Rozwałkuj placek o wy - miarach 30x15 cm. Przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 1 godzinę.
3. Masło rozwałkuj na kwadrat o boku 15 cm. Połóż na cieście, odsuwając je od brzegu o 1 cm. Przykryj drugą częścią ciasta, zlep brzegi. Rozwałkuj na prostokąt o długości 50 cm, oba brzegi złóż do środka, a potem jeszcze raz na pół. Ciasto owiń w folię i włóż do lodówki. Ponów wałkowanie i składanie. Resztę możesz przygotować rano.
4. Rozwałkuj placek o wymiarach 50x25 cm. Wycinaj z niego trójkąty i zwijaj w rogale. Zostaw na godzinę do wyrośnięcia. Mleko wymieszaj z żółtkiem, posmaruj nim rogale. Piecz 20 minut w temperaturze 170°C.
Zobacz także: