Frittata warzywna z tofu
Przepis na te przepyszną firttatę warzywną z tofu pochodzi z książki Moniki Mrozowskiej "Zdrowa kuchnia rodzinna".

Składniki
- 6 jajek
- 50 g tofu
- 1 duża czerwona papryka
- 1 duża biała cebula
- 1 ugotowany duży ziemniak
- 100 g ugotowanej, zielonej
- fasolki szparagowej
- 1 mały pęczek dymki
- 1 łyżka jasnego miso
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżki masła
4
Frittata warzywna z tofu - przygotowanie:
Jajka miksujemy z tofu, solą i miso na jednolitą masę. Paprykę kroimy w cienkie plasterki, cebulę w talarki, ziemniaka w małą kostkę, a fasolkę na małe kawałki. Masę jajeczną mieszamy z pokrojonymi warzywami. Na rozgrzaną, żeliwną patelnię (taką, którą możemy później włożyć do piekarnika), na masło z oliwą wylewamy masę z jajek i warzyw.
Smażymy na małym ogniu przez około 5 minut, a następnie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C (góra/dół, termoobieg). Zapiekamy przez około 15 minut, aż frittata przyrumieni się od góry. Gotową frittatę posypujemy poszatkowaną dymką.

Zobacz także: