Frittata warzywna z tofu

Przepis na te przepyszną firttatę warzywną z tofu pochodzi z książki Moniki Mrozowskiej "Zdrowa kuchnia rodzinna".

Frittata warzywna z tofu według przepisu Moniki Mrozowskiej
Frittata warzywna z tofu według przepisu Moniki Mrozowskiejmateriały prasowe

Składniki

  • 6 jajek
  • 50 g tofu
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 duża biała cebula
  • 1 ugotowany duży ziemniak
  • 100 g ugotowanej, zielonej
  • fasolki szparagowej
  • 1 mały pęczek dymki
  • 1 łyżka jasnego miso
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła
4

Frittata warzywna z tofu - przygotowanie:

Jajka miksujemy z tofu, solą i miso na jednolitą masę. Paprykę kroimy w cienkie plasterki, cebulę w talarki, ziemniaka w małą kostkę, a fasolkę na małe kawałki. Masę jajeczną mieszamy z pokrojonymi warzywami. Na rozgrzaną, żeliwną patelnię (taką, którą możemy później włożyć do piekarnika), na masło z oliwą wylewamy masę z jajek i warzyw.

Smażymy na małym ogniu przez około 5 minut, a następnie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C (góra/dół, termoobieg). Zapiekamy przez około 15 minut, aż frittata przyrumieni się od góry. Gotową frittatę posypujemy poszatkowaną dymką.

Okładka książki Moniki Mrozowskiej "Zdrowa kuchnia rodzinna"
Okładka książki Moniki Mrozowskiej "Zdrowa kuchnia rodzinna"materiały prasowe

Zobacz także:

Frittata z pomidoramiStyl.pl