Reklama

Frittata warzywna z tofu

Przepis na te przepyszną firttatę warzywną z tofu pochodzi z książki Moniki Mrozowskiej "Zdrowa kuchnia rodzinna".

Składniki dla: 4

Składniki

  • 6 jajek
  • 50 g tofu
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 duża biała cebula
  • 1 ugotowany duży ziemniak
  • 100 g ugotowanej, zielonej
  • fasolki szparagowej
  • 1 mały pęczek dymki
  • 1 łyżka jasnego miso
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła

Frittata warzywna z tofu - przygotowanie:

Jajka miksujemy z tofu, solą i miso na jednolitą masę. Paprykę kroimy w cienkie plasterki, cebulę w talarki, ziemniaka w małą kostkę, a fasolkę na małe kawałki. Masę jajeczną mieszamy z pokrojonymi warzywami. Na rozgrzaną, żeliwną patelnię (taką, którą możemy później włożyć do piekarnika), na masło z oliwą wylewamy masę z jajek i warzyw.

Smażymy na małym ogniu przez około 5 minut, a następnie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C (góra/dół, termoobieg). Zapiekamy przez około 15 minut, aż frittata przyrumieni się od góry. Gotową frittatę posypujemy poszatkowaną dymką.

Reklama

Zobacz także:

Fragment książki
Dowiedz się więcej na temat: Monika Mrozowska
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy