Frittata z bobem i pomidorkami cherry
Cukinia świetnie sprawdzi się jako składnik pieczonych, warzywnych dań.
Sposób przygotowania:
1. Na patelni z odpinaną rączką, za pomocą której potem wstawisz naczynie do piekarnika, rozgrzej oliwę.
2. Umyj i pokrój w cieniutkie plasterki cukinię. Oprósz ją solą i pieprzem, a następnie podsmaż. Zdejmij z patelni i odstaw.
3. Teraz zeszklij posiekaną cebulę.
4. Jajka wbij do miski. Dodaj szczyptę soli, sporą ilość świeżo mielonego pieprzu. Ubij trzepaczką, a następnie połącz je z tartym parmezanem, cukinią i cebulą.
5. Przelej masę na patelnię. Na wierzchu ułóż umyte pomidorki i bób. Wstaw patelnię do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i zapiekaj około 15 minut. Udekoruj bazylią.
Zobacz także: