Reklama

Frykadelki z jajkiem

Pięknie podane.

Składniki

  • 16 małych jajek
  • 1 bułeczka kajzerka
  • 1 średnia cebula
  • 400 g mieszanego mielonego mięsa
  • 350 g metki wieprzowej
  • 1 średnie jajko
  • sól
  • pieprz
  • sproszkowana słodka papryka
  • 1 łyżka ostrej musztardy, np. sarepskiej
  • 1-2 łyżki tartej bułki
  • 1 butelka ketchupu albo dowolnego pikantnego sosu do mięs

1. Małe jajka gotować 8 minut w lekko posolonej wodzie. Przestudzić, polewając zimną wodą. Obrać ze skorupek. Odłożyć do całkowitego wystudzenia.

2. Kajzerkę namoczyć w zimnej wodzie. Cebulę obrać, posiekać. Bułeczkę odcisnąć, wymieszać z mielonym mięsem oraz wieprzową metką. Dołożyć posiekaną cebulę, ostrą musztardę, wbić średniej wielkości jajko. Wsypać tartą bułkę oraz pieprz, sól i słodką paprykę do smaku. Masę dobrze wyrobić.

3. Ugotowane na twardo jajka oblepić mięsną masą. Frykadelki ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piec 20-25 minut - na rumiano. Gotowe frykadelki podawać z ketchupem lub innym pikantnym sosem do mięs.

Reklama
Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy