1. Małe jajka gotować 8 minut w lekko posolonej wodzie. Przestudzić, polewając zimną wodą. Obrać ze skorupek. Odłożyć do całkowitego wystudzenia.
2. Kajzerkę namoczyć w zimnej wodzie. Cebulę obrać, posiekać. Bułeczkę odcisnąć, wymieszać z mielonym mięsem oraz wieprzową metką. Dołożyć posiekaną cebulę, ostrą musztardę, wbić średniej wielkości jajko. Wsypać tartą bułkę oraz pieprz, sól i słodką paprykę do smaku. Masę dobrze wyrobić.
3. Ugotowane na twardo jajka oblepić mięsną masą. Frykadelki ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piec 20-25 minut - na rumiano. Gotowe frykadelki podawać z ketchupem lub innym pikantnym sosem do mięs.