Frykadelki z jajkiem
Pięknie podane.
Składniki
- 16 małych jajek
- 1 bułeczka kajzerka
- 1 średnia cebula
- 400 g mieszanego mielonego mięsa
- 350 g metki wieprzowej
- 1 średnie jajko
- sól
- pieprz
- sproszkowana słodka papryka
- 1 łyżka ostrej musztardy, np. sarepskiej
- 1-2 łyżki tartej bułki
- 1 butelka ketchupu albo dowolnego pikantnego sosu do mięs
1. Małe jajka gotować 8 minut w lekko posolonej wodzie. Przestudzić, polewając zimną wodą. Obrać ze skorupek. Odłożyć do całkowitego wystudzenia.
2. Kajzerkę namoczyć w zimnej wodzie. Cebulę obrać, posiekać. Bułeczkę odcisnąć, wymieszać z mielonym mięsem oraz wieprzową metką. Dołożyć posiekaną cebulę, ostrą musztardę, wbić średniej wielkości jajko. Wsypać tartą bułkę oraz pieprz, sól i słodką paprykę do smaku. Masę dobrze wyrobić.
3. Ugotowane na twardo jajka oblepić mięsną masą. Frykadelki ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piec 20-25 minut - na rumiano. Gotowe frykadelki podawać z ketchupem lub innym pikantnym sosem do mięs.