Glutaminian & spółka
Czy wzmacniacz smaku, który zyskał u nas fatalną reputację, naprawdę szkodzi? A jak jest z innymi przyprawami do dań i ciast?

Kwas glutaminowy (jego pochodną jest glutaminian sodu) występuje powszechnie w żywności. Sporo jest go w dojrzałym parmezanie, pomidorach, algach, żelatynie, mleku odtłuszczonym, fistaszkach, orzechach pistacjowych, zarodkach pszennych, sezamie, grochu oraz szynce wołowej. Kwas ten jest jednym z ważnych neuroprzekaźników regulujących pracę mózgu. Poprawia koncentrację oraz zapamiętywanie i pobudza tworzenie się białek mięśniowych. Ma również korzystny wpływ na metabolizm cukrów i tłuszczów. Wchodzi w skład kwasów nukleinowych, tworzących jądra komórek. Jak widać, spożywany w naturalnej formie, dostarcza naszemu zdrowiu wielu korzyści.
Nie przedawkujSyntetyczny glutaminian sodu jest wzmacniaczem innych smaków (tzw. piąty smak - umami, E621). Podejrzenia, że wywołuje ciężkie zaburzenia neurologiczne, ataki astmy czy migreny nie potwierdziły się na szczęście w badaniach naukowych. Jednak wynika z nich, że wzmacniacz E621 powinniśmy stosować ostrożnie. W nadmiarze szybko uzależnia, na dodatek silnie pobudza apetyt. Przedawkowanie glutaminianu sodu sprzyja też obumieraniu komórek nerwowych, uszkodzeniu wzroku.Fix do dań pod lupą ekspertówTo gotowe zestawy przypraw do mięs, dań z kapusty, makaronów itp. nie są zalecane, bo tylko 10 proc. ich zawartości stanowią zioła. W niemal 90 proc. składają się ze zwykłej soli i mają sporo glutaminianu. Zwykle dodaje się do fiksów utwardzany tłuszcz roślinny, który przyczynia się do raka jelita grubego.Przyprawy do ciastDodaje się do nich wanilinę lub etylowanilinę, czyli sztuczne zamienniki wanilii. U osób wrażliwych mogą wywołać egzemę, kontaktowe zapalenie skóry, spowodować migreny czy problemy trawienne. By zdrowy cukier waniliowy zrobić w domu, wsyp do słoja dwie szklanki drobnego cukru i laskę wanilii (przetnij ją wzdłuż, zeskrob nasionka, pokrój i wymieszaj z cukrem). Słój zamknij i odstaw na co najmniej 2 tygodnie.Eko najzdrowszeW sklepach ze zdrową żywnością albo w supermarketach znajdziesz przyprawy i ich mieszanki oznaczone ECO. Zawierają wyłącznie naturalne składniki, np. sproszkowane liście, łodygi, korzenie roślin pełne olejków lotnych, alkaloidów, żywic, związków siarki i flawonoidów. Rzadko są dosalane, nie ma więc ryzyka, że przedawkujesz.Garam masala na topieTen indyjski mix naturalnych przypraw warto zawsze mieć w kuchni. Dodaj szczyptę, a wzbogacisz smak każdego dania. W skład garam masali wchodzą m.in. kurkuma (działa przeciwnowotworowo i spowalnia starzenie się), kmin rzymski (wzmacnia naczynia krwionośne, obniża cholesterol, oczyszcza drogi moczowe), kolendrę (działa przeciwzapalnie, wspomaga wątrobę i układ oddechowy), pieprz czarny (pobudza wydzielanie soku żołądkowego, działa rozkurczowo), kardamon (usuwa wzdęcia, nadkwasotę, zapobiega infekcjom). Mix ma też inne składniki o niezwykle cennych walorach zdrowotnych.7/2016 Na Żywo