Gołąbki jarskie
Gołąbki bez mięsa też mogą być pyszne! Przekonaj się o tym i wypróbuj przepis na domowe, aromatyczne gołąbki z warzywnym farszem.
Sposób przygotowania:
1. Kapustę myjemy, wycinamy głąb i gotujemy całą w osolonym wrzątku. Wyjmujemy i obieramy po jednym liściu. Ryż gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo i odcedzamy. Pieczarki myjemy i kroimy w małą kostkę, cebulę obieramy i drobno siekamy. Cebulę smażymy chwilę na maśle, a następnie wrzucamy pieczarki i podsmażamy, aż woda odparuje. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Ryż mieszamy z pieczarkami, a gdy przestygnie, wbijamy jajko i doprawiamy.
2. Na środek każdego liścia nakładamy farsz i zwijamy. Na dno rondla kładziemy liść kapusty i układamy na nim gołąbki. Zalewamy wrzątkiem, dodajemy liść laurowy, koncentrat pomidorowy i paprykę. Posypujemy startą marchewką i dusimy pod przykryciem na małym ogniu ok. 50 minut. Na koniec powstały płyn zagęszczamy mąką i śmietaną.
Zobacz także: