Reklama

Gołąbki jarskie

Gołąbki bez mięsa też mogą być pyszne! Przekonaj się o tym i wypróbuj przepis na domowe, aromatyczne gołąbki z warzywnym farszem.

Składniki

  • średnia biała kapusta (ok. 1,5 kg)
  • 500 g ugotowanego ryżu
  • 700 g pieczarek
  • jajko
  • duża cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • masło
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • marchewka
  • łyżka mąki
  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany
  • cukier
  • ostra czerwona papryka
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Kapustę myjemy, wycinamy głąb i gotujemy całą w osolonym wrzątku. Wyjmujemy i obieramy po jednym liściu. Ryż gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo i odcedzamy. Pieczarki myjemy i kroimy w małą kostkę, cebulę obieramy i drobno siekamy. Cebulę smażymy chwilę na maśle, a następnie wrzucamy pieczarki i podsmażamy, aż woda odparuje. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Ryż mieszamy z pieczarkami, a gdy przestygnie, wbijamy jajko i doprawiamy. 

2. Na środek każdego liścia nakładamy farsz i zwijamy. Na dno rondla kładziemy liść kapusty i układamy na nim gołąbki. Zalewamy wrzątkiem, dodajemy liść laurowy, koncentrat pomidorowy i paprykę. Posypujemy startą marchewką i dusimy pod przykryciem na małym ogniu ok. 50 minut. Na koniec powstały płyn zagęszczamy mąką i śmietaną.

Reklama

Zobacz także:

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy