Reklama

Gołąbki: Kapusta z niespodzianką

Wystarczy główka kapusty i pomysł na nadzienie. Niekoniecznie z ryżem i mięsem mielonym.

Nasz rada: Jak przygotować kapustę na gołąbki

Długim nożem nacinamy głęboko, ze wszystkich stron, głąb w kapuście. W dużym garnku (by pomieścił całą główkę kapusty) gotujemy wodę. Do gotującej się, osolonej wody wkładamy kapustę na około kilka minut. Wyjmujemy i obieramy wierzchnie liście, które już zdążyły zmięknąć i łatwo odchodzą od główki.

Obraną z wierzchnich liści kapustę ponownie wkładam do gotującej się wody.  Po paru minutach znowu ją wyjmujemy i obieramy z kolejnych liści. Wybieramy najładniejsze liście, lekko je schładzamy, ścinamy z nich zgrubiałe główne nerwy, uważając, by nie przeciąć reszty. Nadziewamy i zawijamy.

Z szynki i włoskiej kapusty

Składniki na 8 sztuk: 1 kapusta włoska, sól, 4 łyżki oleju rzepakowego, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 jajko, sól i pieprz czarny mielony do smaku, 2 łyżki keczupu, 300 g szynki konserwowej, 250 g ugotowanego białego ryżu.

Przygotowanie: Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, dodajemy drobno posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, sól, pieprz, keczup i drobno pokrojoną szynkę konserwową, dosypujemy ryż ugotowany na sypko. Dokładnie mieszamy i krótko przesmażamy.

Reklama

Farsz rozkładamy na liściach kapusty rozebranej według rady naszego eksperta z rubryki obok. Zawijamy. W brytfannie rozgrzewamy pozostały olej, wkładamy gołąbki, podlewamy łyżką wody i pieczemy 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Podczas pieczenia polewamy danie wytopionym sosem.

Z boczkiem gotowane na parze

Składniki na 10-12 sztuk: 1 duża kapusta, 500 g wędzonego boczku, 500 g ryżu, 2 cebule, sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie: Kapustę przygotowujemy według rady naszego eksperta. Ryż gotujemy na pół miękko. Boczek drobno kroimy, podsmażamy razem z posiekaną cebulą. Wyrabiamy z ryżem na jednolitą masę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Partie farszu rozkładamy na liściach kapusty, zawijamy. Układamy w garnku na parę i gotujemy pół godziny lub na specjalnej wkładce albo sicie zawieszonym na garnku, w którym gotuje się woda.

Zapiekane w jogurcie i serze


Składniki na 8 sztuk: 200 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego, 8 liści białej kapusty, 2 pomidory lub łyżka przecieru pomidorowego, 8 plastrów boczku wędzonego, 200 ml jogurtu naturalnego, 80 g żółtego sera, 1 cebula, 1 jajko, łyżka bułki tartej, sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie: Główkę białej kapusty rozbieramy na liście według sposobu zamieszczonego powyżej. Mięso, posiekaną cebulę, jajko, bułkę tartą, sól i pieprz wyrabiamy na jednolitą masę. Farsz rozkładamy na kapuście, boki liści zakładamy do środka całość zwijamy w dość ciasne rulony. Układamy w natłuszczonej brytfannie, przekładając plasterkami boczku. Wokół rozkładamy plasterki pomidorów lub dodajemy łyżkę przecieru pomidorowego.

Gołąbki zalewamy posolonym jogurtem i posypujemy tartym serem. Wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy 40 minut. Po wyjęciu posypujemy siekaną pietruszką, dymką itp.

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy