Ryż opłukać na sitku, przesypać do garnka. Zalać 350 ml posolonej wody. Poczekać, aż woda zawrze, następnie zmniejszyć płomień i gotować ok. 15 minut. Rodzynki i żurawinę przelać na sitku wrzątkiem. Dorzucić do ryżu tuż przed końcem gotowania. 2Migdały grubo posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, zrumienić na niej mięso mielone. Dodać koncentrat pomidorowy i przyprawę garam masala. Masę mięsną przyprawić solą i pieprzem. Ryż z bakaliami wymieszać z mięsem. 3 Liście winogron rozłożyć. Na środku każdego położyć porcję nadzienia. Dwa przeciwległe brzegi każdego liścia zawinąć do środka. Potem liście zrolować, formując gołąbki. Pokroić je na połówki. Ułożyć na półmisku. Udekorować marynowanymi paprykami, oliwkami, plasterkami cytryny oraz posiekanymi migdałami. Serwować np. z ostrym sosem pomidorowym lub paprykowym.