Reklama

Gołąbki w winogronowych liściach

Farsz słodko-ostry.

Składniki

  • 15 dag białego ryżu
  • sól
  • 5 dag suszonej żurawiny
  • 10 dag rodzynek
  • 5 dag migdałów
  • 2 łyżki oliwy
  • 25 dag mielonej jagnięciny
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • pieprz
  • 1 łyżeczka przyprawy garam masala
  • ok. 25 dag kwaszonych liści winogron (można kupić w polskich supermarketach)
  • marynowane papryki
  • oliwki
  • posiekane migdały
  • plasterki cytryny do dekoracji

Ryż opłukać na sitku, przesypać do garnka. Zalać 350 ml posolonej wody. Poczekać, aż woda zawrze, następnie zmniejszyć płomień i gotować ok. 15 minut. Rodzynki i żurawinę przelać na sitku wrzątkiem. Dorzucić do ryżu tuż przed końcem gotowania. 2Migdały grubo posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, zrumienić na niej mięso mielone. Dodać koncentrat pomidorowy i przyprawę garam masala. Masę mięsną przyprawić solą i pieprzem. Ryż z bakaliami wymieszać z mięsem. 3 Liście winogron rozłożyć. Na środku każdego położyć porcję nadzienia. Dwa przeciwległe brzegi każdego liścia zawinąć do środka. Potem liście zrolować, formując gołąbki. Pokroić je na połówki. Ułożyć na półmisku. Udekorować marynowanymi paprykami, oliwkami, plasterkami cytryny oraz posiekanymi migdałami. Serwować np. z ostrym sosem pomidorowym lub paprykowym.

Reklama
Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy