Gołąbki z kaszą i pieczarkami
Gołąbki można zrobić z każdej kapusty: białej, włoskiej czy czerwonej. Możesz je też zrobić z sałaty – te faszeruj np. sałatką warzywną lub duszonymi warzywami z odrobiną kaszy.
Przygotowanie:
Kapustę umyć, oczyścić z brzydkich wierzchnich liści, zalać wrzącą wodą. Gdy lekko zmięknie, zdjąć ostrożnie liście.
Kuskus przygotować według przepisu na opakowaniu. Na 1 łyżce oleju zeszklić posiekane cebule i czosnek, dodać pokrojone drobno grzyby, doprawić tymiankiem, solą i pieprzem. Dodać kuskus, pesto i starty ser.
Na środek każdego liścia kapusty nakładać nadzienie, formować gołąbki, spiąć wykałaczkami. Obsmażyć na 2 łyżkach oleju, przełożyć do szerokiego garnka. Dolać wino, wywar warzywny, doprowadzić do wrzenia, dusić na mniejszym ogniu około 15 minut, doprawić solą i pieprzem. Na koniec zabielić śmietaną.
Zobacz także: