Gotowana babka
Masło lub margarynę utrzeć z cukrem (waniliowy też dodać), jajka podzielić na żółtka i białka. Żółtka dodać do margaryny i cukru. Białka ubić na sztywno z dwiema łyżeczkami cukru. Do Kasi, żółtek i cukru wlać sok z cytryny, dodać mąki i proszek do pieczenia. Połączyć z ubitą pianą. Dokładnie wymieszać.
Formę wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Wlać masę. Zamknąć wieczko, włożyć do garnka.
Wlać do garnka zimnej wody, aby sięgała do połowy formy. Przykryć garnek i zagotować. Od momentu zagotowania gotować 1 godz. 10 minut. Po tym czasie wyłączyć grzanie pod garnkiem i pozwolić się babce jeszcze chwilę moczyć. Potem wyjąć formę i owinąć mokrą ściereczką. Oklepać drewnianą łopatką i wyjąć babkę na talerz :)