Granita z mojito
Istnieje dobre wytłumaczenie, dlaczego mojito stało się tak popularne. Zrobiony z rumu i dużej ilości świeżej mięty oraz soku z limonki orzeźwiający kubański drink aż się prosi, żeby przyrządzić z niego fantastyczną granitę! Aby nieco ją podrasować, można polać każdą porcję odrobiną rumu i przyozdobić gałązką świeżej mięty.
Przygotowanie:
Wodę z cukrem wymieszać w małym rondelku z niereaktywnego materiału i bezpośrednio nad nim zetrzeć skórkę z dwóch limonek. Gotować, od czasu do czasu mieszając, do rozpuszczenia się cukru. Odłożyć pięć liści mięty, a pozostałe wrzucić do rondelka i zdjąć go z ognia. Przykryć i pozostawić na osiem minut, po czym zdjąć pokrywkę i ostudzić do temperatury pokojowej.
Gdy ostygnie, przetrzeć przez sitko do pojemnika, w którym planujemy zamrozić granitę, mocno wyciskając liście mięty, aby wydobyć z nich jak najwięcej aromatycznego soku. Wyrzucićliście i dodać sok z limonki oraz rum, a następnie resztę posiekanych listków mięty. Zamrozić zgodnie z instrukcją mrożenia granit.
Przepis pochodzi z książki "Lody. Domowa manufaktura" Davida Lebovitza