Granola z jogurtem i truskawkami
Bogata w różnorodne składniki granola, którą można jeść cały rok, modyfikując skład. Do jej przygotowania używam płatków pełnoziarnistych, nie błyskawicznych. Tutaj w odsłonie wiosennej, z truskawkami i jogurtem, ale lubię ją też pochrupać bez dodatków, gdy mam ochotę na coś słodkiego.
Przygotowanie granoli
W dużej misce mieszamy płatki, mak, sezam, pestki słonecznika i dyni. W drugim naczyniu łączymy sok jabłkowy z melasą i olejem, po czym zalewamy tym suche składniki i mieszamy tak długo, aż będą dokładnie oklejone. Piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni. Dwie płaskie blachy wykładamy papierem do pieczenia, na który wysypujemy granolę. Opiekamy ją około 45 minut, mieszając co jakiś czas, aby była równomiernie przyrumieniona.
Gotową łączymy z pozostałymi składnikami - rodzynkami, żurawinami, siemieniem lnianym. Kiedy zupełnie wystygnie, przekładamy do słoika. Przygotowanie granoli z jogurtem i truskawkami: do naczyń nakładamy warstwami kolejno: jogurt, granolę i truskawki. Podajemy polane melasą.