Reklama

Granola z jogurtem i truskawkami

Bogata w różnorodne składniki granola, którą można jeść cały rok, modyfikując skład. Do jej przygotowania używam płatków pełnoziarnistych, nie błyskawicznych. Tutaj w odsłonie wiosennej, z truskawkami i jogurtem, ale lubię ją też pochrupać bez dodatków, gdy mam ochotę na coś słodkiego.

Składniki na około 1 kg granoli

  • 1 szklanka płatków jęczmiennych
  • 1 szklanka płatków orkiszowych
  • 1 szklanka płatków jaglanych
  • 1 szklanka płatków gryczanych
  • ½ szklanki maku
  • 1 szklanka pestek słonecznika
  • ½ szklanki sezamu
  • ½ szklanki pestek dyni
  • ½ szklanki siemienia lnianego
  • 1 szklanka rodzynek
  • ½ szklanki suszonych żurawin
  • 2 szklanki świeżo wyciśniętego, niesłodzonego soku jabłkowego
  • 4 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • ½ szklanki melasy

Składniki na 4 porcje granoli z jogurtem i truskawkami:

  • 2 szklanki gęstego naturalnego jogurtu (może być roślinny)
  • 1 szklanka umytych, odszypułkowanych i pokrojonych na ćwiartki truskawek
  • 1 szklanka granoli
  • 4 łyżki melasy z buraków

Przygotowanie granoli

W dużej misce mieszamy płatki, mak, sezam, pestki słonecznika i dyni. W drugim naczyniu łączymy sok jabłkowy z melasą i olejem, po czym zalewamy tym suche składniki i mieszamy tak długo, aż będą dokładnie oklejone. Piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni. Dwie płaskie blachy wykładamy papierem do pieczenia, na który wysypujemy granolę. Opiekamy ją około 45 minut, mieszając co jakiś czas, aby była równomiernie przyrumieniona.

Gotową łączymy z pozostałymi składnikami - rodzynkami, żurawinami, siemieniem lnianym. Kiedy zupełnie wystygnie, przekładamy do słoika. Przygotowanie granoli z jogurtem i truskawkami: do naczyń nakładamy warstwami kolejno: jogurt, granolę i truskawki. Podajemy polane melasą.

Reklama

Przepis pochodzi z książki "Zielenina na talerzu. Wegetariańsko, sezonowo, lokalnie" Wydawnictwa Druga Strona.




Styl.pl/materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy