Gratin z kalafiora

Zapiekanka z serem i kalafiorem idealnie sprawdzi się jako samodzielne danie lub dodatek do mięs. Jest prosta w przygotowaniu i zachwyca smakiem.

Warto wiedzieć, że do przygotowania gratinu można wykorzystać różne warzywa, jednak najczęściej robi się go według receptury francuskiej, z dodatkiem ziemniaków
Warto wiedzieć, że do przygotowania gratinu można wykorzystać różne warzywa, jednak najczęściej robi się go według receptury francuskiej, z dodatkiem ziemniaków123RF/PICSEL

Składniki

  • 1 duży kalafior
  • 2 cebule
  • 100 g masła
  • 350 g różnych serów, np. gouda, cheddar, grana padano
  • 1 szklanka śmietany kremówki
  • 1 łyżeczka białego pieprzu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 pęczek natki
  • 3 łyżki pestek dyni
  • sól himalajska

Sposób przygotowania:

1. Rozpuść w rondlu masło. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Wrzuć ją na tłuszcz i smaż przez kilka minut na małym ogniu, aż nabierze złoto- -brązowego koloru.

2. Kalafiora umyj, odsącz, a następnie razem z łodygą posiekaj na małe kawałki. Umieść w brytfannie lub naczyniu żaroodpornym.

3. Usmażoną cebulę przełóż do miseczki. Wlej śmietankę kremówkę, wsyp sól, gałkę muszkatołową oraz pieprz.

4. Sery zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj do śmietanki i wymieszaj.

5. Posiekany kalafior zalej śmietanowo-serową masą. Gotowanie Wstaw do rozgrzanego do 200 stopni C piekarnika i piecz przez około 30 minut.

6. Umyj, osusz i posiekaj natkę pietruszki. Pestki dyni upraż na suchej patelni. Upieczony gratin możesz posypać natką i pestkami. Potrawa bardzo dobrze smakuje na ciepło, jak i na zimno.

Zobacz także:

Zapiekanka ziemniaczana z orzeszkami piniowymiStyl.pl
Tele Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?