Grecki barszcz z ogórka
Ta zupa jest smaczna i mało kaloryczna. Docenią ją osoby przebywające na diecie. Zobacz jak zrobić grecki barszcz z ogórka.

Składniki
- 2 ogórki
- pęczek koperku
- ząbek czosnku
- 2 dymki ze szczypiorkiem
- po półtorej szklanki jogurtu greckiego i bulionu warzywnego
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- sól
- pieprz
- szczypta mielonego kminku
- oliwa z oliwek

Przygotowanie:
1. Obrane ogórki przekrawamy na pół, usuwamy pestki i kroimy w kostkę. Obrany czosnek przepuszczamy przez praskę. Umyty i osuszony koperek siekamy, podobnie jak dymki ze szczypiorkiem.
2. Do garnka przekładamy 3/4 ogórków, czosnek, 3/4 koperku, dymkę ze szczypiorkiem, wlewamy jogurt, trzy łyżki oliwy z oliwek, bulion, doprawiamy pieprzem, solą, szczyptą kminku, sokiem z cytryny i miksujemy blenderem na gładkie purée. Barszcz wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę, by się dobrze schłodził.
3. Pozostały koperek i ogórki mieszamy, doprawiamy niedużą ilością soli, odstawiamy na kilka minut, odlewamy sok, który się wytworzył. Barszcz przelewamy do schłodzonych talerzy, dekorujemy pokrojonymi ogórkami z koperkiem i łyżką oliwy z oliwek. Podajemy z serem feta i pszennymi bułeczkami.
Zobacz także: