Reklama

Reklama

Grecki barszcz z ogórka

Ta zupa jest smaczna i mało kaloryczna. Docenią ją osoby przebywające na diecie. Zobacz jak zrobić grecki barszcz z ogórka.

Czas przyrządzenia: 15 minut
Składniki dla: 4

Składniki

  • 2 ogórki
  • pęczek koperku
  • ząbek czosnku
  • 2 dymki ze szczypiorkiem
  • po półtorej szklanki jogurtu greckiego i bulionu warzywnego
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • szczypta mielonego kminku
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

1. Obrane ogórki przekrawamy na pół, usuwamy pestki i kroimy w kostkę. Obrany czosnek przepuszczamy przez praskę. Umyty i osuszony koperek siekamy, podobnie jak dymki ze szczypiorkiem. 

2. Do garnka przekładamy 3/4 ogórków, czosnek, 3/4 koperku, dymkę ze szczypiorkiem, wlewamy jogurt, trzy łyżki oliwy z oliwek, bulion, doprawiamy pieprzem, solą, szczyptą kminku, sokiem z cytryny i miksujemy blenderem na gładkie purée. Barszcz wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę, by się dobrze schłodził. 

3. Pozostały koperek i ogórki mieszamy, doprawiamy niedużą ilością soli, odstawiamy na kilka minut, odlewamy sok, który się wytworzył. Barszcz przelewamy do schłodzonych talerzy, dekorujemy pokrojonymi ogórkami z koperkiem i łyżką oliwy z oliwek. Podajemy z serem feta i pszennymi bułeczkami.

Zobacz także:

Reklama

Rewia
Dowiedz się więcej na temat: kuchnia | Grecja

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy