Reklama

Grillowa uczta

W letnie popołudnia uwielbiamy biesiadować w ogrodzie. Zaskocz gości wyjątkowymi daniami z grilla.

Wyśmienite hamburgery

Składniki na 5-6 sztuk: 50 dag mielonego mięsa wołowego, np. łopatka, karkówka, antrykot, 1 mała cebula, 1 jajko, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki ketchupu, 2 łyżki musztardy, olej do smażenia, sól, pieprz.

Cebulę obierz z łupin, pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę zeszklij. Do miski włóż mięso, dodaj wystudzoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, ketchup, musztardę oraz 1 łyżeczkę wody. Całość starannie wymieszaj, dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Z tak przygotowanego mięsa uformuj okrągłe kotleciki (ich średnica powinna być nieco większa niż bułki, bo podczas grillowania trochę się skurczą). Opiekaj na rozgrzanym grillu po 7-10 min z każdej strony, aż się ładnie przyrumienią. Podawaj w bułce z warzywami (sałata, pomidor, ogórek) polane ketchupem, musztardą lub sosem.

Reklama

Rada:Do hamburgerów/burgerów możesz podać samodzielnie przygotowany sos. Do 3-4 łyżek majonezu dodaj 1 łyżkę musztardy, 1 łyżkę ketchupu. 1 łyżkę chrzanu, 1 łyżkę curry w proszku i szczyptę chili. Dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Szaszyki z kurczaka

Składniki na 6-7 porcji: 1 kg piersi z kurczaka, 4 łyżki soku z cytryny, 6 łyżek oleju, np. rzepakowego,l 2-3 ząbki czosnku, sól pieprz, bułki, sałata, zielony ogórek, ketchup.

Mięso umyj, osusz, usuń ewentualne włókna i kostki. Pokrój wzdłuż na paski. Oprósz solą oraz pieprzem. Do miski wlej sok z cytryny, dodaj olej oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszaj. Włóż mięso, dokładnie wymieszaj, aby było w całości pokryte marynatą. Odstaw do lodówki na ok. 30 min.

Paski kurczaka wyjmij z marynaty i nabij na drewniane patyczki zwijając je w harmonijkę. Ułóż na aluminiowej tacce, piecz na mocno rozgrzanym grillu 15-20 min, od czasu do czasu obracając, aby równomiernie opiekły się ze wszystkich stron. Podawaj w bułce ze świeżymi warzywami i ketchupem.

Rada: Z piersi kurczaka można również przygotować pyszne ślimaczki. 4 suszone pomidory pokrój w mniejsze kawałki. Dodaj do nich 1-2 łyżki oleju. Zmiksuj blenderem na gładki mus. 4 pojedyncze piersi z kurczaka staranie umyj, osusz papierowym ręcznikiem. Przykryj folią spożywczą i  delikatnie rozbij tłuczkiem. Posmaruj musem pomidorowym, na każdym kawałku rozłóż plaster szynki parmeńskiej, boczku lub bekonu, zwiń w roladki. Pokrój w poprzek na ok. 2 cm kawałki. Nabij na patyczki do szaszłyków i opiecz na grillu.

Papryka wegetariańska

Składniki na 6 sztuk: 3 różnokolorowe strąki papryki, 15 dag kaszy kuskus, 100-200 ml bulionu warzywnego, 1 duża czerwona cebula, 8 suszonych pomidorów w oleju, 2-3 ząbki czosnku, 2 łyżki oliwek, 3 łyżki oleju, 2 łyżki soku z cytryny, 8 dag sera żółtego, np. gouda, sól, pieprz

Paprykę przekrój wzdłuż na pół.Usuń gniazda nasienne, opłucz. Cebulę obierz z łupin, drobno posiekaj. Pomidory osącz z oleju, pokrój w kostkę. Oliwki pokrój w talarki. Ser zetrzyj na tarce na małych oczkach.

Do rondelka wlej bulion, podgrzej. Kaszę wsyp do miski i zalej gorącym bulionem (powinna być w całości za-kryta). Przykryj, odstaw na ok. 5 min,aż kasza wchłonie cały płyn. Potem zdejmij przykrycie i całość delikatnie wymieszaj widelcem, żeby ziarenka kaszy nie pozbijały się w grudki.

Do kaszy dodaj posiekaną cebulę, pomidory, oliwki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wlej olej oraz sok z cytryny. Całość starannie wymieszaj, dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Tak przygotowanym farszem wypełnij połówki papryk. Wierzch posyp startym serem żółtym. Owiń folią aluminiową lub ułóż na tacce grillowej. Opiekaj na średnim ogniu 20-30 min. Rada:Do farszu można też dodać świeże pomidory pokrojone w kostkę, kukurydzę z puszki, przesmażone pieczarki, natkę pietruszki lub pokrojony w kostkę ser feta.

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy