Grillowana sałata rzymska z burratą i chipsami z boczku
Przepis na niekonwencjonalne i pyszne danie z grillowaną sałatą w roli głównej.

Składniki
- sałata rzymska mini
- 100 ml oliwy z oliwek
- 7 plastrów boczku wędzonego parzonego
- sól
- burrata
- 50 g orzechów laskowych, prażonych
- 10 pomidorków koktajlowych
- 4 cienkie kromki pieczywa
Sposób przygotowania:
Sałatę rzymską kroimy wzdłuż bądź na ćwiartki. Smażymy ją na mocno rozgrzanej patelni z oliwą od strony cięcia razem z pomidorkami, do zarumienienia. Boczek układamy na zimnej patelni bez tłuszczu. Smażymy go do uzyskania chrupiących chipsów. Na tej samej patelni układamy kromki pieczywa i smażymy do uzyskania chrupiących grzanek. Na talerzu układamy grillowaną sałatę, burratę, chipsy z boczku oraz pomidorki koktajlowe. Całość delikatnie solimy i posypujemy orzechami laskowymi. Podajemy z chrupiącymi grzankami. Smacznego!