Grillowana sałatka
Cukinia jest pyszna, lekka, prosta w obróbce i łatwa do przyrządzenia na setki sposobów. Polecamy przepis na sycącą sałatkę z grillowanych warzyw.
Sposób przygotowania:
1. Warzywa umyć. Bakłażan pokroić na niezbyt grube plastry, obsypać solą, zostawić na 20 min na sicie, opłukać, osuszyć. Papryki przekroić, usunąć gniazda nasienne, warzywo pociąć na duże kawałki. Cebulę obrać, pokroić w ósemki. Cukinię pokroić w plastry, pomidory w ćwiartki. Czosnek zostawić w łupinkach.
2. Warzywa ułożyć na ruszcie grilla albo na blasze w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C na ok. 5 minut. Przewrócić na drugą stronę. Gdy ładnie się przypieką i zmiękną, przełożyć do salaterki.
3. W miseczce wymieszać ocet balsamiczny z solą i pieprzem, cienką strużką wlać oliwę, utrzeć wszystko na sos. Polać nim upieczone warzywa, wymieszać, schłodzić. Przed podaniem posypać oregano, wymieszać, udekorować umytymi listkami natki pietruszki.
Zobacz także: