Grillowane bakłażany z sosem pesto
Początek maja kojarzy się z grillowaniem i biesiadami. Teraz nie możemy tego robić, ale nie rezygnujmy z relaksu. Zwłaszcza, że pyszne piknikowe menu możemy łatwo zrobić w swojej kuchni.
Sposób przygotowania:
1. Bakłażany umyj i pokrój
w plastry. Oprósz solą
i odstaw na kwadrans,
a potem odsącz papierowym
ręcznikiem sok. Posmaruj
je obficie oliwą i zgrilluj na
patelni po 5 min z obu stron.
2. Pomidory umyj i pokrój
w plastry. Ser mozzarella odsącz z zalewy i pokrój. Ułóż
naprzemiennie bakłażany,
ser i pomidory na talerzu.
3. Zblenduj świeżą bazylię
lub natkę z oliwą, orzechami
i szczyptą soli, aż powstanie
jednolity sos pesto.
4. Rozlej sos na warzywa
i ser. Całość udekoruj
świeżymi listkami bazylii.
Zobacz także: