Reklama

Grillowane warzywa z komosą ryżową

Składniki

  • 3 młode buraczki
  • 2 szklanki oczyszczonej dyni (ok. 400 g)
  • 1 bakłażan
  • 1/2 papryczki chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/3 szklanki orzechów włoskich
  • 1/3 pęczka natki pietruszki
  • 1 szklanka ugotowanej komosy ryżowej
  • sól
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • 1/2 op. sera typu feta

1. Buraki obierz i pokrój na plasterki. Bakłażana umyj, przekrój na pół, oprósz solą i odstaw na kilka minut. Następnie razem z dynią pokrój na małe kawałki. 

2. Zmiksuj oliwę z miodem, octem, czosnkiem i posiekaną papryczką. Wymieszaj powstały sos z warzywami. 

3. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Ułóż warzywa na tacce i zgrilluj (po 5 min z każdej strony). 

4. Na półmisek wyłóż komosę ryżową. Ułóż warzywa oraz pokruszony ser. Posyp orzechami i natką. 

Zobacz także:

Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy