Grillowane warzywa z komosą ryżową

Składniki
- 3 młode buraczki
- 2 szklanki oczyszczonej dyni (ok. 400 g)
- 1 bakłażan
- 1/2 papryczki chili
- 2 ząbki czosnku
- 1/3 szklanki orzechów włoskich
- 1/3 pęczka natki pietruszki
- 1 szklanka ugotowanej komosy ryżowej
- sól
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- 2 łyżki płynnego miodu
- 2 łyżki białego octu winnego
- 1/2 op. sera typu feta
1. Buraki obierz i pokrój na plasterki. Bakłażana umyj, przekrój na pół, oprósz solą i odstaw na kilka minut. Następnie razem z dynią pokrój na małe kawałki.
2. Zmiksuj oliwę z miodem, octem, czosnkiem i posiekaną papryczką. Wymieszaj powstały sos z warzywami.
3. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Ułóż warzywa na tacce i zgrilluj (po 5 min z każdej strony).
4. Na półmisek wyłóż komosę ryżową. Ułóż warzywa oraz pokruszony ser. Posyp orzechami i natką.
Zobacz także: