Grillowany kurczak ze szparagami i ryżem

Składniki
na potrawę
- 2 piersi z kurczaka
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 1 brokuł
- 200 g brązowego ryżu
- 200 g świeżych liści szpinaku
- 1 łyżka masła
- 1 ząbek czosnku
na marynatę
- 3 łyżki oliwy
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżki musztardy
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól
- 2 ząbki czosnku
- 2 gałązki rozmarynu
- garść listków bazylii
>>> Sposób przygotowania znajdziesz na następnej stronie <<<

1. Wymieszaj oliwę, miód, musztardę i sok z cytryny. Dodaj zmiażdżony ząbek czosnku, rozmaryn i bazylię. Wsyp sól i pieprz, wymieszaj.
2. Z piersi kurczaka usuń chrząstki. Włóż mięso do marynaty na ok. pół godziny.
3. Ugotuj ryż.
4. Umyj i podziel na różyczki brokuł.
5. Na maśle podduś szpinak z posiekanym ząbkiem czosnku i ryżem.
6. Na patelni grillowej ułóż pokrojonego w paski kurczaka. Gdy będzie prawie gotowy, dodaj skropione marynatą szparagi i różyczki brokuła. Gotowe danie wyłóż na talerze.
Zobacz także: