Reklama

Grillowany obiad

Wypróbuj przepisy na pyszne dania z grilla.

Grillowane krewetki

Składniki: 50 dag dużych, mrożonych krewetek, np. królewskich, 4 ząbki czosnku, 2 cytryny, olej, sól, pieprz, bagietka.

Przygotowanie: Krewetki rozmroź, opłucz i odsącz. Usuń pancerzyki, pozostaw ogonki. Ząbki czosnku drobno posiekaj. Krewetki włóż do ceramicznej miseczki, oprósz solą, pieprzem, wymieszaj z czosnkiem, sokiem wyciśniętym z jednej cytryny i z 3 łyżkami oleju. Następnie przykryj, odstaw na 2 godziny w chłodne miejsce. Na drewniane szpadki ponadziewaj po 3 krewetki, przekładając je plasterkiem cytryny. Ułóż na ruszcie i piecz przez 10 minut, 3-krotnie je obracając. Bagietkę pokrój i upiecz w piekarniku. W kromki wepnij szpadki z krewetkami. Szaszłyki z krewetkami podawaj z cząstką cytryny, tak by można było je dodatkowo skropić sokiem.

Reklama

Zawijaniec z grillowanej białej kiełbasy


Składniki: 2 długie białe kiełbaski, 2 cebule l 3 ząbki czosnku, kilka świeżych listków tymianku, posiekana papryczka chili, 5 łyżek oliwy, pomidor, rozmaryn.

Przygotowanie:

Cebulę i pomidora pokrój w plastry. Do miseczki wlej oliwę. Ząbki czosnku zetrzyj na tarce. Wsyp paprykę i dodaj świeżo posiekany tymianek. Całość dokładnie wymieszaj. Kiełbasę rozłóż i posmaruj sosem. Ułóż cebulę i zwiń w ślimaczka. Zepnij patyczkami do szaszłyków i ułóż na bardzo mocno rozgrzanej grillowej patelni. Grilluj przez 15 minut z każdej strony.  Kilka minut przed końcem na patelnię dodaj pomidory.  Kiełbaski podawaj z pomidorem, udekorowane gałązkami rozmarynu.

Bułka zapiekana z cukinią


Składniki: bagietka, 20 dag sera mozzarella, 20 dag pieczarek, zielona i żółta cukinia, pomidor, czerwona cebula, bazylia do dekoracji, sól, pieprz, oliwa, łyżka masła.

Przygotowanie: Bagietkę przekrój na pół i posmaruj niewielką ilością masła. Następnie ułóż na rozgrzanym grillu i piecz około 10 minut. Cukinie i pomidora umyj i pokrój w cienkie plastry. Pieczarki pokrój i podsmaż na oleju. Po 10 minutach odłóż pieczarki i wrzuć na tę samą patelnię cukinie i pomidory. Dopraw solą i pieprzem. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.  Na bagietce ułóż plastry cukinii, pomidora i pieczarki. Całość posyp kawałkami sera i zapiecz na grillu. Gdy ser się rozpuści, na bagietce ułóż krążki cebuli. Udekoruj bazylią.


Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy