Reklama

Grochówka z wkładką

Czas przyrządzenia: 3 i więcej godzin
Składniki dla: 5-6 osób

Składniki

  • majeranek
  • czosnek
  • natka pietruszki
  • 2 dag mąka
  • 20 dag suszony groch
  • 1,5 l bulion
  • 8 dag cebula
  • sól, pieprz
  • 40 dag ziemniaki
  • 10 dag wędzony boczek
  • 30 dag kiełbasa zwyczajna

Groch przebierz, opłucz, zalej zimnym bulionem i odstaw na 2 godziny. Następnie zagotuj.

Obierz ziemniaki. Opłucz, drobno pokrój. Włóż do grochu, gotuj jeszcze 20 minut. Następnie całość zmiksuj, przetrzyj przez gęste sito.

Obierz cebulę, posiekaj. Boczek pokrój w drobną kosteczkę, a kiełbasę w grubsze plastry. Na patelni lekko wysmaż boczek, dodaj cebulę i kiełbasę i chwilę smaż razem. Następnie oprósz mąką, zasmaż nie rumieniąc. Dodaj do zupy. Mieszając ponownie całość zagotuj. Przypraw solą i pieprzem. Dodaj roztarty czosnek i majeranek. Udekoruj natką.

Reklama
Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy