Grochówka z wkładką

Składniki
- majeranek
- czosnek
- natka pietruszki
- 2 dag mąka
- 20 dag suszony groch
- 1,5 l bulion
- 8 dag cebula
- sól, pieprz
- 40 dag ziemniaki
- 10 dag wędzony boczek
- 30 dag kiełbasa zwyczajna
5-6 osób
Groch przebierz, opłucz, zalej zimnym bulionem i odstaw na 2 godziny. Następnie zagotuj.
Obierz ziemniaki. Opłucz, drobno pokrój. Włóż do grochu, gotuj jeszcze 20 minut. Następnie całość zmiksuj, przetrzyj przez gęste sito.
Obierz cebulę, posiekaj. Boczek pokrój w drobną kosteczkę, a kiełbasę w grubsze plastry. Na patelni lekko wysmaż boczek, dodaj cebulę i kiełbasę i chwilę smaż razem. Następnie oprósz mąką, zasmaż nie rumieniąc. Dodaj do zupy. Mieszając ponownie całość zagotuj. Przypraw solą i pieprzem. Dodaj roztarty czosnek i majeranek. Udekoruj natką.