Gruszka w cieście
Po wyjęciu z piekarnika po domu rozniesie się niezapomniany zapach.
Sposób przygotowania:
Jajka rozbij, oddzielając białka od żółtek. Białka przełóż do miski, dodaj szczyptę soli i miksuj je przez chwilę tak, aby powstała sztywna piana.
W czasie miksowania stopniowo dosypuj cukier i dodawaj żółtka.
Następnie wlej olej, dosyp mąkę oraz sodę. Wszystko zmiksuj.
Gruszki porządnie umyj w ciepłej wodzie. Osusz je na papierowym ręczniku. Nie obieraj ze skórki, nie obcinaj ogonków. Każdą, trzymając pionowo, przekrój na pół.
Formę na keks wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Od razu wlej do niej ciasto i ostrożnie powkładaj połówki gruszek, zachowując równe odstępy.
Piecz 35 minut w temp. 180°C. Wystudź, wyjmij z formy i posyp cukrem pudrem.
Zobacz także: