Gruszka z serem kozim
Miód dodany do potraw, cudownie wydobywa smak dania i nadaje mu niepowtarzalną, słodką bądź korzenną nutę. Wypróbuj nasze przepis na wyjątkową przystawkę!
Sposób przygotowania:
1. Gruszki umyj pod bieżącą wodą i osusz na papierowym ręczniku. Przetnij w poprzek na trzy części. Usuń pestki i wydrąż z nich trochę miąższu.
2. W osobnym naczyniu wymieszaj liście szpinaku, posiekane orzechy, rozdrobniony kozi ser, miód i wydrążony miąższ z gruszki. Gotowe nadzienie nałóż na spód owoców. Przykryj środkową częścią i ułóż kolejną warstwę nadzienia. Na górę połóż ostatnią, górną częścią i zepnij wykałaczką.
3. Tak przygotowane danie umieść w brytfannie i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 10 minut w temperaturze do 180°C. Gruszka najlepiej smakuje zaraz po upieczeniu. Możesz ją podawać posypaną cynamonem.
Zobacz także: