Grzybowa z makaronem: Smak z dzieciństwa
Wspomnienia powracają, kiedy do przygotowania zupy użyjemy zebranych w lesie grzybów. Wówczas możemy być pewni, że smak zachwyci gości.

Składniki
- 70 g suszonych grzybów
- cebula
- 3 marchewki
- pietruszka
- kawałek selera
- 15 cm pora
- 4 listki laurowe
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 6 ziaren ziela angielskiego i pieprzu
- 90 ml śmietanki kremówki
- po 2 łyżki oleju i masła
- 250 g makaronu
- sól
Przygotowanie:
Suszone grzyby płuczę i zalewam zimną wodą, odstawiam na co najmniej godzinę, a najlepiej na całą noc. Odcedzam i grzyby kroję w paski. Obraną marchew, seler i pietruszkę kroję w kostkę. Cebulę pozbawioną łupin drobno siekam. Umytego pora kroję w półplastry.
Na patelni rozgrzewam masło i olej, przekładam cebulę i smażę, aż się zeszkli. Dodaję marchew i pietruszkę, chwilę smażę. Wrzucam pokrojone grzyby i krótko podsmażam. Dodaję seler, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz, mieszam i zalewam bulionem warzywnym.
Gotuję pod przykryciem około godzinę na małym ogniu. Kilka minut przed końcem doprawiam solą, pieprzem i zaprawiam śmietanką. Ozdobny makaron, np. w kształcie choinek albo tradycyjne kluski gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Dodaję do zupy, mieszam i podaję.
Zobacz także: