Gulasz wołowy z dynią
Klasyka z dodatkiem dyni.

Składniki
- 50 dag wołowiny
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 2 łyżki słodko-kwaśnego sosu chili
- żółtko
- czerwona cebula
- 2 papryczki chili
- 40 dag miąższu dyni
- czerwona papryka
- garść czosnku niedźwiedziego
- łyżka oleju roślinnego
- 3 łyżki sezamu
Mięso pokrój w paski i włóż do miski. Dodaj sos sojowy, olej sezamowy, sos chili i żółtko.
Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na godzinę do lodówki.
Kawałki dyni gotuj we wrzącej, posolonej wodzie przez 8 minut. Wyjmij i odcedź.
Na patelni rozgrzej olej i podsmaż pokrojoną cebulę, papryczki chili, paprykę i dynię.
Wyjmij warzywa i wrzuć mięso.
Całość podsmaż i ponownie dodaj warzywa, a także czosnek niedźwiedzi i nasiona sezamu.