Gulasz z dynią. Kociołek witamin
Spożywanie dyni jest zalecane przez lekarzy. Okazuje się, że zimniejsza ryzyko powstawania wielu chorób: raka płuc, raka jelita grubego, czy raka piersi.
Składniki
- 50 dag wołowiny
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 2 łyżki słodko- kwaśnego sosu chili
- żółtko
- czerwona cebula
- 2 papryczki chili
- 40 dag miąższu dyni
- czerwona papryka
- garść czosnku niedźwiedziego
- łyżka oleju roślinnego
- 3 łyżki sezamu
Przygotowanie
Mięso pokrój w paski i włóż do miski. Dodaj sos sojowy, olej sezamowy, sos chili i żółtko. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na godzinę do lodówki. Kawałki dyni gotuj we wrzącej, posolonej wodzie przez osiem minut.
Wyjmij i odcedź na sitku. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż pokrojoną cebulę, papryczki chili, paprykę i dynię.
Wyjmij warzywa i wrzuć mięso. Całość podsmaż i ponownie dodaj warzywa, a także czosnek niedźwiedzi i nasiona sezamu. l Danie możesz podać z ugotowaną na sypko kaszą bulgur.
Zobacz także: