Gulasz z kurczaka w sosie pomidorowo-paprykowym
Aromatyczny, sycący gulasz z kurczaka będzie świetnym pomysłem na obiad dla całej rodziny.
Sposób przygotowania:
Kurczaka oczyszczamy i kroimy na 3 cm kawałki. Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką. Odstawiamy do zamarynowania na co najmniej 30 minut. Mięso rumienimy na oleju przez 3 minuty z każdej strony, przekładamy na talerz. Posiekaną cebulę i czosnek smażymy przez 3 minuty. Na patelnię dodajemy paprykę pokrojoną w paski, od czasu do czasu mieszając. Wlewamy koncentrat i pomidory krojone, gotujemy około 3 minut. Dodajemy bulion z kurczaka, liście laurowe, nieugotowany ryż, pół łyżeczki cynamonu i obsmażonego kurczaka. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 20 minut. Doprawiamy solą i czarnym pieprzem. Danie łączymy z groszkiem i oliwkami. Posypujemy kolendrą przed podaniem. Smacznego!