Gulasz z piwem i kawą
Mięso pokroić na małe kawałki. Cebulę, czosnek, paprykę, marchew, oczyścić, pokroić w kostkę. Papryczkę chili posiekać.
Mięso w kawałkach zrumienić na oleju. Przełożyć do miski. Włożyć mięso mielone, mocno podsmażyć, przełożyć. Na patelni krótko podsmażyć cebulę, czosnek, chili, paprykę i marchew, dodać mięso, doprawić solą, pieprzem i oregano. Przełożyć do dużego garnka, dodać koncentrat pomidorowy, cukier, zagotować. Wlać bulion, piwo, kawę, dodać pomidory. Doprowadzić do wrzenia, gotować na małym ogniu pod przykryciem 1,5 godziny.
Kromki chleba obsmażyć na oliwie z oliwek. Natkę pietruszki opłukać, drobno pokroić.
Fasolę odcedzić, dodać do gulaszu. Doprawić, posypać natką. Podawać gorący z obsmażonym chlebem.
Zobacz także: