Reklama

Gulaszowa z curry

Zamiast śmietany możesz użyć mleka kokosowego, aby nadać daniu bardziej egzotyczny smak.

Składniki

  • 1500 g mięsa gulaszowego
  • 6 cebul
  • 1 papryczka chili
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • 2 łyżeczki curry
  • 2 liście laurowe
  • 1,5 l bulionu (może być przygotowany na kostce rosołowej albo ugotowany na kawałku
  • kurczaka i z włoszczyzną)
  • 2 duże pory
  • 3 czerwone papryki
  • 150 g mrożonego groszku
  • 2 śmietany 200 g (36-procentowe)

Przygotowanie:

Cebule obierz, pokrój w kostkę i podsmaż na patelni. Papryczkę chili przekrój na pół, oczyść z nasion i drobno pokrój. Dodaj do cebuli. Wymieszaj. Na koniec dosyp curry, jeszcze raz wymieszaj.

W brytfance rozpuść masło i z każdej strony podsmaż mięso gulaszowe (przez 6-8 minut). Dopraw solą i pieprzem.

Dolej bulion, cebulę z curry i chili. Dodaj liście laurowe. Papryki przekrój na pół, oczyść, umyj i pokrój w kostkę. Dodaj wszystko do bulionu z mięsem. Delikatnie wymieszaj składniki.

Reklama

Obierz pory i pokrój w grube plasterki. Po 20 minutach gotowania dodaj pokrojone pory i mrożony groszek. Duś na średnim ogniu jeszcze 40 minut.

Pod koniec gotowania dodaj powoli śmietanę. Zagotuj. Dopraw do smaku pieprzem i solą.

Zobacz także:


Tele Tydzień

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy