Gulaszowa z curry
Zamiast śmietany możesz użyć mleka kokosowego, aby nadać daniu bardziej egzotyczny smak.
Składniki
- 1500 g mięsa gulaszowego
- 6 cebul
- 1 papryczka chili
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
- 2 łyżeczki curry
- 2 liście laurowe
- 1,5 l bulionu (może być przygotowany na kostce rosołowej albo ugotowany na kawałku
- kurczaka i z włoszczyzną)
- 2 duże pory
- 3 czerwone papryki
- 150 g mrożonego groszku
- 2 śmietany 200 g (36-procentowe)
Przygotowanie:
Cebule obierz, pokrój w kostkę i podsmaż na patelni. Papryczkę chili przekrój na pół, oczyść z nasion i drobno pokrój. Dodaj do cebuli. Wymieszaj. Na koniec dosyp curry, jeszcze raz wymieszaj.
W brytfance rozpuść masło i z każdej strony podsmaż mięso gulaszowe (przez 6-8 minut). Dopraw solą i pieprzem.
Dolej bulion, cebulę z curry i chili. Dodaj liście laurowe. Papryki przekrój na pół, oczyść, umyj i pokrój w kostkę. Dodaj wszystko do bulionu z mięsem. Delikatnie wymieszaj składniki.
Obierz pory i pokrój w grube plasterki. Po 20 minutach gotowania dodaj pokrojone pory i mrożony groszek. Duś na średnim ogniu jeszcze 40 minut.
Pod koniec gotowania dodaj powoli śmietanę. Zagotuj. Dopraw do smaku pieprzem i solą.
Zobacz także: