Reklama

Herbaciane ciasteczka

Herbatniki na deser? Tak, bo z ich udziałem przygotujesz pyszne zakończenie posiłku.

Tutti-frutti

Składniki na 12 porcji: 1 duża paczka herbatników, 1/2 szklanki mleka 2 proc., 10 dag mielonych orzechów, 3-4 czubate łyżki cukru, 1 łyżka masła, 20 dag mrożonych jagód, 15 dag świeżych malin, 4 łyżki cukru pudru, 1 galaretka malinowa, 1 galaretka o smaku owoców leśnych, 2 kubeczki śmietanki kremówki, 2 galaretki agrestowe

Do dekoracji: maliny, truskawki, borówki amerykańskie

Przygotowanie:

1. Z cukru zrób lekki karmel, rozprowadź go masłem i mlekiem, wymieszaj z drobno pokruszonymi herbatnikami i mielonymi orzechami. Masę rozsmaruj na spodzie tortownicy.

Reklama

2. Jagód nie rozmrażaj, lecz zagotuj z połową cukru pudru. Następnie wsyp galaretkę o smaku owoców leśnych, zmiksuj i przestudź. Ubij na sztywno jedną śmietankę i wymieszaj z przestudzonymi jagodami. Wylej masę jagodową na herbatnikową i wstaw tortownicę do lodówki.

3. Galaretkę malinową rozpuść w 1/2 szklanki wody, schłodź. Pozostałą śmietankę ubij z cukrem pudrem i wymieszaj z zimną galaretką. Na zastygniętą masę jagodową wysyp maliny, zalej masą malinową i schłodź. Wierzch ozdób pozostałymi owocami, zalej galaretką agrestową rozrobioną w 1 szklance wody. Wstaw do lodówki na 4 godziny.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 40 minut

Porcja: 280 kalorii

Szachownica

Składniki na 12 porcji:

Na biszkopt: 4 jajka, 1 szklanka cukru, 1 cukier waniliowy, 1 szklanka mąki tortowej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki oleju, sok wyciśnięty z jednej cytryny

Ponadto: 2 opakowania budyniu śmietankowego, 2 szklanki soku pomarańczowego, 2 torebki śmietan-fixu, 1 puszka mandarynek, 3 szklanki śmietanki kremówki, 3 łyżki cukru pudru, 20 herbatników z jednej strony oblanych czekoladą, 1 pomarańcza

Przygotowanie:

1. Żółtka utrzyj z cukrem. Białka ubij z cukrem waniliowym na sztywną pianę. Mąkę przesiej i po łyżce dodawaj do piany. Na koniec dodaj do ciasta żółtka utarte z cukrem oraz olej. Masę wlej do dużej prostokątnej formy i piecz 15 min w temperaturze 200° C. Wystudź i nasącz wodą z sokiem cytrynowym.

2. Mandarynki osącz (syrop zachowaj), ułóż je ciasno na biszkopcie.

3. Zagotuj sok pomarańczowy. Proszek budyniowy wymieszaj ze szklanką syropu, dolej do soku i zagotuj. Schłodzony rozprowadź na mandarynkach.

4. Kremówkę ubij z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Wyłóż na budyń. Wstaw na godzinę do lodówki. Na wierzchu układaj herbatniki tak, aby utworzyły szachownicę. Pomarańczę sparz, nie obieraj ze skórki. Pokrój owoc na półplasterki, cząstki układaj na herbatnikach. Ciasto wstaw do lodówki na całą noc.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 60 minut

Porcja: 370 kalorii

Czekoladowe domki

Składniki na 8 porcji: 2 duże paczki herbatników, 5 dag płatków migdałowych, 1/4 szklanki mleka, 1 opakowanie polewy czekoladowej, 5 dag rodzynek, kilka łuskanych i pokruszonych orzechów włoskich, 1 opakowanie kremu czekoladowego (ok. 350 ml)

Przygotowanie:

1. Jeśli krem czekoladowy nie jest gotowy do spożycia, przyrządź go wg przepisu na opakowaniu i odstaw do wystygnięcia. Odłóż 1/4 kremu, do reszty dodaj rodzynki, orzechy oraz kilka pokruszonych herbatników. Wymieszaj.

2. Pozostałe herbatniki zwilż lekko mlekiem. Na dużym kawałku folii aluminiowej ułóż w rzędzie 8 herbatników jeden obok drugiego (dłuższym bokiem do siebie). Rozsmaruj na nich nożem odłożony krem czekoladowy bez dodatków i przykryj kolejnymi herbatnikami. Podstawa domków powinna składać się z 3 warstw herbatników. Na wierzch wyłóż masę czekoladową z bakaliami.

3. Zrób daszek. Po obu stronach krótszych boków układaj po dwa herbatniki stykając je ze sobą u góry tak, by utworzyły daszek, a w środku znalazła się masa czekoladowa.

4. Daszki oblej gotową polewą (torebkę należy włożyć do gorącej wody, zrobić otwór i wycisnąć). Na górę też wyciśnij trochę polewy, żeby dokładnie je zlepiła. Na daszkach poukładaj, jak dachówkę, płatki migdałów. Po przygotowaniu deser przykryj folią i włóż na całą noc do lodówki.

Przygotowanie (bez czasu chłodzenia): 60 minut

Porcja: 360 kalorii

Tort jogurtowy z morelami

Składniki na 12 porcji:

Na biszkopt i krem jogurtowy: 25 dag herbatników, 15 dag masła, 1 puszka moreli, 8 łyżeczek żelatyny, sok z 1 pomarańczy, 6 łyżek cukru, 2 szklanki śmietanki kremówki, 2 łyżki soku z cytryny, 2 i 1/2 szklanki jogurtu naturalnego

Na galaretkę i dekorację: 2 łyżeczki żelatyny, 1 i 1/4 szklanki soku pomarańczowego, płatki migdałów, 12 czekoladowych cukierków (np. kulek), listki świeżej mięty, 4 mandarynki z puszki

Przygotowanie:

1. Herbatniki zmiel i zagnieć z miękkim masłem. Masę umieść na spodzie tortownicy. Morele odcedź z zalewy. Ułóż je na spodzie z kruszonych ciastek (trzy połówki zostaw do dekoracji).

2. Zrób krem jogurtowy. Żelatynę namocz w zimnej wodzie. Sok pomarańczowy podgrzej z cukrem i sokiem z cytryny. Dodaj żelatynę i mieszaj, aż się rozpuści. Przestudź i połącz z jogurtem. Dodaj ubitą śmietanę, wymieszaj. Częścią kremu napełnij szpryckę, resztę wyłóż na spód z morelami. Tort trzymaj w lodówce, aż krem jogurtowy stężeje.

3. Żelatynę namocz w zimnej wodzie, podgrzej 1 i 1/4 szklanki soku pomarańczowego, dodaj żelatynę, rozpuść. Tężejącą galaretkę wylej na tort. Wstaw na kilka godzin lub całą noc do lodówki.

4. Na wierzchu ułóż morele. Brzegi udekoruj kleksami bitej śmietany, płatkami migdałów, miętą, cząstkami mandarynek i czekoladowymi cukierkami.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 50 minut

Porcja: 270 kalorii

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy