Reklama

Hiszpański chłodnik gazpacho

Zupa powinna się chłodzić min. 4 godziny w lodówce. Jeżeli nie masz tyle czasu, użyj mniej wody, za to dorzuć kilka kostek lodu.

Składniki

  • 1,5 kg dojrzałych pomidorów
  • 1 ogórek
  • 2 czerwone papryki
  • 2 czerwone cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 1/4 szklanki białego wina
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1 cytryna
  • 2 kromki białego chleba
  • 1/2 szklanki oliwy
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • sól, cukier, pieprz

Przygotowanie:

Chleb pokroić w kostkę (twardą skórę ściąć). Zalać winem i sokiem wyciśniętym z cytryny. Dodać tyle zimnej wody, by chleb był ledwo pokryty, zostawić na 30 minut.

Pomidory umyć, sparzyć wrzątkiem, obrać. Resztę warzyw oczyścić. Z chili usunąć nasiona. Natkę posiekać (kilka listków zostawić).

Wszystkie warzywa pokroić w kostkę (część odłożyć). Zmiksować z namoczonym chlebem, oliwą (zostawić 2 łyżki), octem, dodać odłożone warzywa, doprawić solą, pieprzem i cukrem. Schłodzić.

Reklama

Zupę rozlać do misek, udekorować natką, skropić oliwą, posypać pieprzem.

Zobacz także:


Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy