Hiszpański chłodnik gazpacho
Zupa powinna się chłodzić min. 4 godziny w lodówce. Jeżeli nie masz tyle czasu, użyj mniej wody, za to dorzuć kilka kostek lodu.
Przygotowanie:
Chleb pokroić w kostkę (twardą skórę ściąć). Zalać winem i sokiem wyciśniętym z cytryny. Dodać tyle zimnej wody, by chleb był ledwo pokryty, zostawić na 30 minut.
Pomidory umyć, sparzyć wrzątkiem, obrać. Resztę warzyw oczyścić. Z chili usunąć nasiona. Natkę posiekać (kilka listków zostawić).
Wszystkie warzywa pokroić w kostkę (część odłożyć). Zmiksować z namoczonym chlebem, oliwą (zostawić 2 łyżki), octem, dodać odłożone warzywa, doprawić solą, pieprzem i cukrem. Schłodzić.
Zupę rozlać do misek, udekorować natką, skropić oliwą, posypać pieprzem.
Zobacz także: