Hiszpański chłodnik gazpacho
Gazpacho ma wiele odmian, ale zasada jest jedna: w aksamitnej warzywnej zupie ma coś chrupać. Mogą to być warzywa, migdały itp.
Składniki
- 60 dag pomidorów
- po 1 żółtej i czerwonej papryce
- 1/2 ogórka węża
- 2 grube kromki chleba
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki
- oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki octu winnego
- 1 gałązka bazylii
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Chleb pokroić w małą kostkę. Lekko zrumienić na patelni bez tłuszczu.
2. Pomidory umyć, jeden odłożyć. Zalać wrzątkiem, następnie zimną wodą, zdjąć skórkę. Pokroić w ćwiartki. Paprykę umyć, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę (2 łyżki odłożyć). Czosnek obrać, posiekać.
3. Grzanki z chleba, pomidory, paprykę, czosnek i oliwę zblendować na gładko. Doprawić solą, pieprzem i octem. Schładzać przez godzinę. Odłożony pomidor i ogórek pokroić w kostkę. Zupę wylać na talerze, posypać pokrojonymi warzywami i bazylią.
Zobacz także: