Hiszpański deser, czyli flan
Przepis na smakowity deser budyniowy z sosem karmelowym.
Sposób przygotowania:
1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 175°C z funkcją grzania góra-dół.
2. Laskę wanilii pokrój wzdłuż na połówki i włóż do rondelka, zalej mlekiem i dosyp cukier. Składniki zagotuj, stale mieszając, po czym zakryj rondelek pokrywą i odstaw go na 20 minut.
3. Jajka roztrzep. Połącz z zagęszczonym mlekiem i szczyptą soli. Przelej do masy w rondlu i wyjmij laskę wanilii. Całość dokładnie wymieszaj na gładki krem i przelej do małych miseczek żaroodpornych.
4. Napełnij blachę do pieczenia wodą do wysokości około 2 centymetrów. Umieść na niej foremki i wstaw do piekarnika. Piecz flan przez 60 minut.
5. Cukier wsyp na patelnię i wymieszaj z wodą. Podgrzej i polej deser. Schłodź.
Zobacz także: