Hiszpański deser, czyli flan

Przepis na smakowity deser budyniowy z sosem karmelowym.

Hiszpański flan
Hiszpański flan123RF/PICSEL

Składniki

na pudding

  • 600 ml mleka
  • 100 g zagęszczonego mleka słodzonego
  • 4 jajka
  • laska wanilii
  • 30 g cukru
  • szczypta soli

na karmel

  • 200 g cukru
  • 4 stołowe łyżki letniej wody

Sposób przygotowania:

1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 175°C z funkcją grzania góra-dół.

2. Laskę wanilii pokrój wzdłuż na połówki i włóż do rondelka, zalej mlekiem i dosyp cukier. Składniki zagotuj, stale mieszając, po czym zakryj rondelek pokrywą i odstaw go na 20 minut.

3. Jajka roztrzep. Połącz z zagęszczonym mlekiem i szczyptą soli. Przelej do masy w rondlu i wyjmij laskę wanilii. Całość dokładnie wymieszaj na gładki krem i przelej do małych miseczek żaroodpornych.

4. Napełnij blachę do pieczenia wodą do wysokości około 2 centymetrów. Umieść na niej foremki i wstaw do piekarnika. Piecz flan przez 60 minut.

5. Cukier wsyp na patelnię i wymieszaj z wodą. Podgrzej i polej deser. Schłodź.

Zobacz także:

Karmelizowane owoceStyl.pl
Na Żywo
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas