Hiszpański deser, czyli flan
Przepis na smakowity deser budyniowy z sosem karmelowym.
Składniki
na pudding
- 600 ml mleka
- 100 g zagęszczonego mleka słodzonego
- 4 jajka
- laska wanilii
- 30 g cukru
- szczypta soli
na karmel
- 200 g cukru
- 4 stołowe łyżki letniej wody
Sposób przygotowania:
1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 175°C z funkcją grzania góra-dół.
2. Laskę wanilii pokrój wzdłuż na połówki i włóż do rondelka, zalej mlekiem i dosyp cukier. Składniki zagotuj, stale mieszając, po czym zakryj rondelek pokrywą i odstaw go na 20 minut.
3. Jajka roztrzep. Połącz z zagęszczonym mlekiem i szczyptą soli. Przelej do masy w rondlu i wyjmij laskę wanilii. Całość dokładnie wymieszaj na gładki krem i przelej do małych miseczek żaroodpornych.
4. Napełnij blachę do pieczenia wodą do wysokości około 2 centymetrów. Umieść na niej foremki i wstaw do piekarnika. Piecz flan przez 60 minut.
5. Cukier wsyp na patelnię i wymieszaj z wodą. Podgrzej i polej deser. Schłodź.
Zobacz także: