Hreczanyki, czyli kotlety mielone z kaszą gryczaną i mięsem
Tradycyjne potrawy coraz częściej wracają na nasze stoły.
Składniki
- 30 dag mięsa mielonego z szynki
- 1 woreczek kaszy gryczanej
- 1 jajko
- 1 cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- sól, pieprz do smaku
- bułka tarta do pieczenia S
Sos chrzanowo-koperkowy
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18 proc.
- 2-3 łyżki jogurtu greckiego
- łyżeczka chrzanu
- 2 łyżki posiekanego koperku
- sól, pieprz
1. Do wrzącej, osolonej wody wrzuć woreczek kaszy gryczanej i gotuj ok. 10 minut. Chodzi o to, aby jej nie rozgotować.
2. Kaszę odcedź i pozostaw do przestygnięcia. Następnie dodaj mięso mielone, jajko, posiekaną cebulę i czosnek. Całość dopraw solą i pieprzem.
3. Z masy formuj kotlety tak, jak mielone i obtaczaj je w bułce tartej. Smaż z obu stron na oleju.
4. Składniki na sos wymieszaj i podawaj jako dodatek do hreczanyków. Ciekawostka: na Lubelszczyźnie w podobny sposób przyrządza się hreczniaki. Różnią się tym, że zamiast mięsa, do kaszy dodaje się biały ser.
Zobacz także: