Reklama

Hreczanyki, czyli kotlety mielone z kaszą gryczaną i mięsem

Tradycyjne potrawy coraz częściej wracają na nasze stoły.

Składniki

  • 30 dag mięsa mielonego z szynki
  • 1 woreczek kaszy gryczanej
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • bułka tarta do pieczenia S

Składniki Sos chrzanowo-koperkowy

  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18 proc.
  • 2-3 łyżki jogurtu greckiego
  • łyżeczka chrzanu
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • sól, pieprz

1. Do wrzącej, osolonej wody wrzuć woreczek kaszy gryczanej i gotuj ok. 10 minut. Chodzi o to, aby jej nie rozgotować.

2. Kaszę odcedź i pozostaw do przestygnięcia. Następnie dodaj mięso mielone, jajko, posiekaną cebulę i czosnek. Całość dopraw solą i pieprzem.

3. Z masy formuj kotlety tak, jak mielone i obtaczaj je w bułce tartej. Smaż z obu stron na oleju.

4. Składniki na sos wymieszaj i podawaj jako dodatek do hreczanyków. Ciekawostka: na Lubelszczyźnie w podobny sposób przyrządza się hreczniaki. Różnią się tym, że zamiast mięsa, do kaszy dodaje się biały ser.

Reklama

Zobacz także:

Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy