Reklama

Idealna na niedzielny obiad: Zapiekanka z rybą

To pomysł na apetyczną i sytą potrawę dla całej rodziny.

Czas przyrządzenia: 50
Składniki dla: 5

Składniki

  • 800 g filetów rybnych
  • sok z ½ cytryny
  • 2 średnie cebule
  • 100 g ogórków kiszonych
  • 60 g szynki gotowanej
  • 20 g + 2 łyżki masła
  • 200 g kwaśnej śmietany (do zupy)
  • 2 łyżeczki ostrej musztardy
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 75 g startego sera żółtego, np. gouda
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Umyte i osuszone filety pokrój w kawał- ki. Skrop sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem. Włóż do lodówki. Cebule drobno posiekaj. Ogórki oraz szynkę pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej 20 g masła. Wrzuć cebulę, zeszklij. 

Wrzuć szynkę i ogórki, mieszając smaż 2-3 min. Dodaj śmietanę, musztardę oraz mąkę ziemniaczaną, wymieszaj. Duś, ciągle mieszając, około 5 min. Dopraw do smaku solą i pieprzem. 

Żaroodporne naczynie posmaruj pozostałym masłem i ułóż rybę. Zalej przestudzoną masą śmietanową. Wierzch posyp startym serem. Piecz ok. 30 minut w temperaturze 180°C.

Zobacz także:

Reklama
Świat & Ludzie
Dowiedz się więcej na temat: ryba | zapiekanka
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy