Idealne ciasto na pizzę
Ilu kucharzy, tyle przepisów na pizzę. Nie warto jednak toczyć o nią bojów. Wystarczy trzymać się kilku reguł, reszta, to już pełna dowolność.
Pizzę łatwo przygotować, zawsze się udaje, pozwala wykorzystać resztki wędlin i warzyw. Podstawą pizzy jest jednak ciasto. Spód do pizzy może mieć taką grubość, jaką lubisz najbardziej.
Zalej niepełną szklanką ciepłej wody 2 łyżeczki suszonych drożdży. Wymieszaj i odstaw do rozpuszczenia. Dodaj łyżkę oliwy z oliwek, łyżeczkę soli i cukru (najlepiej pudru). Wsyp 2 szklanki przesianej mąki, wyrobić kleiste ciasto. Wyłóż je na stolnicę, wygniataj, aż będzie gładkie, elastyczne i nie będzie kleić się do rąk. Z ciasta uformuj kulę, włóż do miski, przykryj folią lub suchą ściereczką, pozostaw w ciepłym miejscu na godzinę, aż podwoi objętość. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na okrągły placek lub rozciągnij palcami z odrobiną oliwy do pożądanego kształtu.
Świętokradztwem będzie nakładanie na pizzę ketchupu albo koncentratu pomidorowego. Najlepszy sos jednak wcale nie wymaga dużo pracy - wystarczy na rozgrzanej oliwie podsmażyć czosnek, następnie dać pomidory z puszki (rozdrobnione lub zmiksowane blenderem), sól, pieprz, cukier i zioła a następnie dusić chwilę na niewielkim gazie. Takim sosem, gdy lekko podstygnie, smaruj ciasto.
Jeśli nie wykorzystasz całego, po upieczeniu pizzy posłuży on jako sos na wierzch - stokroć lepszy od ketchupu. Włosi nie dodają już nic na pizzę, ale w naszej kulturze przyjęło się "brudzić" ją sosami. Dopilnuj więc aby przynajmniej nie był to sos byle jaki.
Zwykle stosowany do pizzy ser to mozzarella. Najlepsza jest jej twarda odmiana, jednak ta miękka, biała z wody tez będzie dobra. Nie stosuj natomiast sera żółtego - ona zamiast rozpuścić się - stworzy na pizzy skorupę.
Klasyczne zioła do pizzy to bazylia, rozmaryn i oregano. Suszone oregano ma mocniejszy aromat niż świeże - oszczędniej je dozuj. Świeżych ziół nie zapiekamy, bo stracą aromat - posyp nimi upieczoną pizzę.
Podobnie postępuj z rukolą, surową szynką i płatkami parmezanu - dodaj je na pizzę dopiero po upieczeniu.
KS