Domowa pizza
Najsławniejsza włoska potrawa, której przodkiem był nasączany oliwą placek z mąki i wody. Swój ostateczny kształt osiągnęła pizza w wieku XIX za sprawą zasilenia ją serem mozzarella.
Zalać 1 szklanką ciepłej wody 3 łyżeczki suszonych drożdży. Wymieszać, odstawić do rozpuszczenia. Wsypać 2 szklanki mąki, wyrobić kleiste ciasto. Wyłożyć je na stolnicę, stopniowo podsypując 1 szklanką mąki, wygniatać, aż będzie gładkie, elastyczne i nie będzie kleić się do rąk. Z ciasta uformować kulę, włożyć do miski, przykryć folią, pozostawić w ciepłym miejscu na godzinę, aż podwoi objętość. Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią, by opadło. Krótko wygniatać na stolnicy, rozwałkować na okrągły placek.
Zwykle stosowany do pizzy ser mozzarella można zastąpić parmezanem - po podgrzaniu nie jest gumowaty ani ciągnący, a tworzy niezwykle apetyczną skorupkę na pizzy.
Przygotujemy go z passaty - tak nazywany jest włoski przecier pomidorowy (w sklepach dostępny w kartonikach). Potrzebujemy 2/3 szklanki passaty (lub zwykłego, rozwodnionego przecieru pomidorowego), 1 puszkę pomidorów z zalewy, 1 zmiażdżony ząbku czosnku i przyprawy (pieprz, sól, oregano). Dusimy 15 - 20 minut na małym ogniu, mieszając.
Pizza z szynką i rukolą
Składniki 4 porcje: 50 dag mąki, 2 dag drożdży, sól, pieprz, 2 łyżki oleju, 20 dag pomidorów bez skórki (z puszki), 1 łyżeczka suszonej bazylii, 1 łyżeczka suszonego oregano, 2 pomidory, 6 dag sera gouda, 12,5 dag sera mozzarella, 8 plasterków (10 dag) szynki parmeńskiej (albo innej ulubionej), listki rukoli
1. Mąkę przesiać do miski, zrobić niewielkie wgłębienie. Drożdże rozpuścić w 5 łyżkach ciepłej wody, wlać do wgłębienia. Lekko oprószyć mąką, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Do miseczki z zaczynem wlać 200 - 250 ml letniej wody i olej. Dodać szczyptę soli, zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Świeże pomidory pokroić w plasterki. Pomidory z puszki rozdrobnić widelcem, przyprawić bazylią, oregano, solą i pieprzem.
2. Goudę zetrzeć na tarce, mozzarellę pokroić w plasterki. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść, podzielić na dwie porcje, każdą rozwałkować na placek o śr. 28 cm, lekko podsypując mąką. Placki ułożyć na wyłożonej pergaminem blasze. Posmarować sosem pomidorowym. Ułożyć na nich plasterki pomidorów i mozzarelli, posypać startą goudą. Wstawić na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 200 °C. Na upieczonych pizzach ułożyć plasterki szynki i listki rukoli.
Minipizze z pomidorkami
Składniki na 4 porcje: 1 duże opakowanie ciasta na pizzę (w proszku), 2 łyżki mieszanki suszonych ziół do pizzy, po kilka listków różnych świeżych ziół np. rozmarynu, tymianku, szałwii, 50 dag kolorowych małych pomidorków, 37,5 dag mozzarelli, sól, pieprz, 2 łyżki oliwy, 1 pęczek bazylii
1. Ciasto w proszku połączyć z 250 ml ciepłej wody i wymieszać mikserem (ewentualnie przygotować ciasto według przepisu podanego na opakowaniu). Następnie zagnieść rękoma, uformować 4 owalne placki. Ułożyć na wyłożonej pergaminem blasze. Posypać suszonymi ziołami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 °C. Piec 5 - 8 minut.
2. Mozzarellę pokroić w kostkę. Pomidorki umyć, oczyścić z szypułek. Listki świeżych ziół pokroić w paseczki. Na podpieczonych plackach ułożyć pomidorki. Posypać kosteczkami mozzarelli i świeżymi ziołami. Oprószyć solą i pieprzem, skropić oliwą. Ponownie wstawić do piekarnika. W temperaturze 200 °C piec jeszcze 15 - 20 minut. Przed podaniem pizze posypać grubo posiekanymi listkami bazylii.
Warzywna pizza inaczej
Składniki na 4 porcje: 30 dag mąki, 2 dag drożdży , cukier, pieprz, sól, 2 łyżeczki curry, 3 łyżeczki oliwy, 1 ząbek czosnku, 1 cebula, 1 puszka pomidorów bez skórki, 30 dag brokułów, 35 dag pieczarek, 2 czerwone papryki, 12,5 dag mozzarelli, pół pęczka natki, 5 gałązek tymianku
1. Mąkę wymieszać z łyżeczką cukru i soli. Dodać drożdże rozpuszczone w 250 ml letniej wody oraz 1 łyżeczkę oliwy. Zagnieść gładkie ciasto, odstawić pod przykryciem na 45 minut.
2. Cebulę i czosnek obrać, posiekać, zeszklić na 1 łyżeczce oliwy. Oprószyć curry, zasmażyć. Dodać pomidory razem z zalewą, gotować 10 minut. Przyprawić solą, pieprzem i cukrem. Sos przestudzić.
3. Różyczki brokułów zblanszować 3 minuty we wrzątku, osączyć. Pieczarki pokroić na połówki. Strąki papryki pokroić na kawałki. Mozzarellę pokroić w plasterki. Natkę i tymianek posiekać.
4. Blachę z piekarnika (30x35 cm) posmarować tłuszczem, oprószyć mąką, wylepić ciastem. Placek posypać ziołami. Ułożyć na nim brokuły, paprykę oraz pieczarki. Polać sosem pomidorowym. Na wierzchu rozłożyć plasterki mozzarelli. Piec 20 - 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 °C.
Pizzę łatwo przygotować, zawsze się udaje, pozwala wykorzystać resztki wędlin i sera. Podstawą pizzy jest jednak ciasto. Spód do pizzy może mieć taką grubość, jaką lubisz najbardziej.
Spód bardzo cienki
Porcja na dużą blachę
Składniki: 50 dag mąki, 4 drożdży (mogą być również instant), 1 szkl. ciepłej wody, 1 płaska łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki cukru, 2 łyżki oliwy.
Zrób zaczyn: drożdże rozprowadź w wodzie, dodaj cukier i 2-3 łyżki mąki. Odstaw. Gdy zaczyn zapracuje, przesiej makę, posól i wlej zaczyn. Zagnieć ciasto, wlej oliwę. Ponownie wyrób. Przykryj, odstaw na 10 min.
Spód średni
Porcja na 4-5 blatów do pizzy
Składniki: 50 dag mąki, 4-5 dag świeżych drożdży, 1 szkl. ciepłego mleka, 1 jajko, 1/2 łyżeczki soli.
Przesiej do miski mąkę. Drożdże wymieszaj z mlekiem. Wlej do mąki, dodaj sól i jajko. Zagnieć ciasto. Przykryj i odstaw na 30-40 minut do wyrośnięcia.
Spód gruby
Porcja na największą tortownicę
Składniki: 1 i 1/2 szkl. mąki, 2-3 dag drożdży, 2-3 łyżki ciepłej wody, 2 łyżeczki cukru, 1 jajko, 4 łyżki oleju, szczypta soli.
Przesiej do misy mąkę, zrób w niej dołek i wkrusz drożdże. Następnie wlej ciepłą wodę, dodaj cukier. Wymieszaj składniki. Gdy drożdże zaczną pracować, dodaj jajko, sól i olej. Wyrób ciasto. Odstaw, by wyrosło.
Więcej przepisów znajdziesz na Smaker.pl