Reklama

Domowa pizza

Najsławniejsza włoska potrawa, której przodkiem był nasączany oliwą placek z mąki i wody. Swój ostateczny kształt osiągnęła pizza w wieku XIX za sprawą zasilenia ją serem mozzarella.

Przepis na ciasto

Zalać 1 szklanką ciepłej wody 3 łyżeczki suszonych drożdży. Wymieszać, odstawić do rozpuszczenia. Wsypać 2 szklanki mąki, wyrobić kleiste ciasto. Wyłożyć je na stolnicę, stopniowo podsypując 1 szklanką mąki, wygniatać, aż będzie gładkie, elastyczne i nie będzie kleić się do rąk. Z ciasta uformować kulę, włożyć do miski, przykryć folią, pozostawić w ciepłym miejscu na godzinę, aż podwoi objętość. Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią, by opadło. Krótko wygniatać na stolnicy, rozwałkować na okrągły placek.

Nie tylko mozarella


Zwykle stosowany do pizzy ser mozzarella można zastąpić parmezanem - po podgrzaniu nie jest gumowaty ani ciągnący, a tworzy niezwykle apetyczną skorupkę na pizzy. 

Reklama

Klasyczne zioła

do pizzy to bazylia, rozmaryn i oregano. Suszone oregano ma mocniejszy aromat niż świeże - oszczędniej je dozujmy. Świeżych ziół nie zapiekamy, bo stracą aromat - posypmy nimi upieczoną pizzę. 

Oliwki

uatrakcyjniają wygląd pizzy. Wykorzystując oliwki z zalewy czosnkowej, zaostrzymy jej smak. 

Sos do pizzy

Przygotujemy go z passaty - tak nazywany jest włoski przecier pomidorowy (w sklepach dostępny w kartonikach). Potrzebujemy 2/3 szklanki passaty (lub zwykłego, rozwodnionego przecieru pomidorowego), 1 puszkę pomidorów z zalewy, 1 zmiażdżony ząbku czosnku i przyprawy (pieprz, sól, oregano). Dusimy 15 - 20 minut na małym ogniu, mieszając.

Pizza z szynką i rukolą 

Składniki 4 porcje: 50 dag mąki, 2 dag drożdży, sól, pieprz, 2 łyżki oleju, 20 dag pomidorów bez skórki (z puszki), 1 łyżeczka suszonej bazylii, 1 łyżeczka suszonego oregano, 2 pomidory, 6 dag sera gouda, 12,5 dag sera mozzarella, 8 plasterków (10 dag) szynki parmeńskiej (albo innej ulubionej), listki rukoli

1. Mąkę przesiać do miski, zrobić niewielkie wgłębienie. Drożdże rozpuścić w 5 łyżkach ciepłej wody, wlać do wgłębienia. Lekko oprószyć mąką, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Do miseczki z zaczynem wlać 200 - 250 ml letniej wody i olej. Dodać szczyptę soli, zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Świeże pomidory pokroić w plasterki. Pomidory z puszki rozdrobnić widelcem, przyprawić bazylią, oregano, solą i pieprzem.

2. Goudę zetrzeć na tarce, mozzarellę pokroić w plasterki. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść, podzielić na dwie porcje, każdą rozwałkować na placek o śr. 28 cm, lekko podsypując mąką. Placki ułożyć na wyłożonej pergaminem blasze. Posmarować sosem pomidorowym. Ułożyć na nich plasterki pomidorów i mozzarelli, posypać startą goudą. Wstawić na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 200 °C. Na upieczonych pizzach ułożyć plasterki szynki i listki rukoli.

Minipizze z pomidorkami 

Składniki na 4 porcje: 1 duże opakowanie ciasta na pizzę (w proszku), 2 łyżki mieszanki suszonych ziół do pizzy, po kilka listków różnych świeżych ziół np. rozmarynu, tymianku, szałwii, 50 dag kolorowych małych pomidorków, 37,5 dag mozzarelli, sól, pieprz, 2 łyżki oliwy, 1 pęczek bazylii

1. Ciasto w proszku połączyć z 250 ml ciepłej wody i wymieszać mikserem (ewentualnie przygotować ciasto według przepisu podanego na opakowaniu). Następnie zagnieść rękoma, uformować 4 owalne placki. Ułożyć na wyłożonej pergaminem blasze. Posypać suszonymi ziołami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 °C. Piec 5 - 8 minut.

2. Mozzarellę pokroić w kostkę. Pomidorki umyć, oczyścić z szypułek. Listki świeżych ziół pokroić w paseczki. Na podpieczonych plackach ułożyć pomidorki. Posypać kosteczkami mozzarelli i świeżymi ziołami. Oprószyć solą i pieprzem, skropić oliwą. Ponownie wstawić do piekarnika. W temperaturze 200 °C piec jeszcze 15 - 20 minut. Przed podaniem pizze posypać grubo posiekanymi listkami bazylii.

Warzywna pizza inaczej 

Składniki na 4 porcje: 30 dag mąki, 2 dag drożdży , cukier, pieprz, sól, 2 łyżeczki curry, 3 łyżeczki oliwy, 1 ząbek czosnku, 1 cebula, 1 puszka pomidorów bez skórki, 30 dag brokułów, 35 dag pieczarek, 2 czerwone papryki, 12,5 dag mozzarelli, pół pęczka natki, 5 gałązek tymianku

1. Mąkę wymieszać z łyżeczką cukru i soli. Dodać drożdże rozpuszczone w 250 ml letniej wody oraz 1 łyżeczkę oliwy. Zagnieść gładkie ciasto, odstawić pod przykryciem na 45 minut.

2. Cebulę i czosnek obrać, posiekać, zeszklić na 1 łyżeczce oliwy. Oprószyć curry, zasmażyć. Dodać pomidory razem z zalewą, gotować 10 minut. Przyprawić solą, pieprzem i cukrem. Sos przestudzić.

3. Różyczki brokułów zblanszować 3 minuty we wrzątku, osączyć. Pieczarki pokroić na połówki. Strąki papryki pokroić na kawałki. Mozzarellę pokroić w plasterki. Natkę i tymianek posiekać.

4. Blachę z piekarnika (30x35 cm) posmarować tłuszczem, oprószyć mąką, wylepić ciastem. Placek posypać ziołami. Ułożyć na nim brokuły, paprykę oraz pieczarki. Polać sosem pomidorowym. Na wierzchu rozłożyć plasterki mozzarelli. Piec 20 - 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 °C.

Różna grubość spodów

Pizzę łatwo przygotować, zawsze się udaje, pozwala wykorzystać resztki wędlin i sera. Podstawą pizzy jest jednak ciasto. Spód do pizzy może mieć taką grubość, jaką lubisz najbardziej.

Spód bardzo cienki

Porcja na dużą blachę
Składniki: 50 dag mąki, 4 drożdży (mogą być również instant), 1 szkl. ciepłej wody, 1 płaska łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki cukru, 2 łyżki oliwy.

Zrób zaczyn: drożdże rozprowadź w wodzie, dodaj cukier i 2-3 łyżki mąki. Odstaw. Gdy zaczyn zapracuje, przesiej makę, posól i wlej zaczyn. Zagnieć ciasto, wlej oliwę. Ponownie wyrób. Przykryj, odstaw na 10 min. 

Spód średni

Porcja na 4-5 blatów do pizzy
Składniki: 50 dag mąki, 4-5 dag świeżych drożdży, 1 szkl. ciepłego mleka, 1 jajko, 1/2 łyżeczki soli.

Przesiej do miski mąkę. Drożdże wymieszaj z mlekiem. Wlej do mąki, dodaj sól i jajko. Zagnieć ciasto. Przykryj i odstaw na 30-40 minut do wyrośnięcia. 

Spód gruby

Porcja na największą tortownicę
Składniki: 1 i 1/2 szkl. mąki, 2-3 dag drożdży, 2-3 łyżki ciepłej wody, 2 łyżeczki cukru, 1 jajko, 4 łyżki oleju, szczypta soli.

Przesiej do misy mąkę, zrób w niej dołek i wkrusz drożdże. Następnie wlej ciepłą wodę, dodaj cukier. Wymieszaj składniki. Gdy drożdże zaczną pracować, dodaj jajko, sól i olej. Wyrób ciasto. Odstaw, by wyrosło.

Więcej przepisów znajdziesz na Smaker.pl


Życie na gorąco
Dowiedz się więcej na temat: pizza | ciasto | kuchnia włoska
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy