Indyk pachnący ziołami

Jeżeli chcesz uzyskać wyjątkowy, soczysty smak indyka nie bój się przypraw. Najlepsze są świeże zioła, tj. majeranek, tymianek, bazylia, oregano. Wrzuć całe gałązki, łącznie z łodyżkami; one dodają potrawom intensywniejszego smaku i aromatu.

Smak gulaszowi nadaje podsmażone mięso, dlatego jego kawałki wrzuć na rozgrzany olej
Smak gulaszowi nadaje podsmażone mięso, dlatego jego kawałki wrzuć na rozgrzany olejPicsel123RF/PICSEL

Składniki

  • 1,5 kg piersi z indyka
  • średniej wielkości cebula
  • papryczka chili
  • 2–3 łyżki masła klarowanego
  • 2,5 łyżeczki curry w proszku
  • 1,5 l bulionu mięsnego
  • 500 g papryki czerwonej
  • 300 g porów
  • 150 g
  • mrożonego groszku
  • sól
  • pieprz
  • 2 liście laurowe
1 godz. 0 min
8

Przygotowanie:

Mięso płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w kostkę.

Obraną cebulę siekamy. Umyte czerwone papryki oraz papryczkę chili przekrawamy na pół, usuwamy pestki. Papryki kroimy w kostkę, a papryczkę chili drobno siekamy. Umytego pora kroimy w grube krążki. Groszek przekładamy na sitko, żeby się rozmroził.

W garnku rozpuszczamy masło, szklimy na nim cebulę, dodajemy mięso, doprawiamy pieprzem, curry, papryczką chili, solą i podsmażamy, żeby mięso się podrumieniło.

Zalewamy bulionem, dodajemy liście laurowe i gotujemy na wolnym ogniu ok. 40 minut. Po 15 minutach dodajemy paprykę, po 25 minutach por i groszek, delikatnie mieszamy i dalej gotujemy, żeby odparował nadmiar płynu. 4. Curry podajemy z ryżem ugotowanym na sypko oraz sezonowymi surówkami.

Zobacz także:

Najlepszy sposób na indyka z warzywamiInteria Kulinaria