Indyk pachnący ziołami
Jeżeli chcesz uzyskać wyjątkowy, soczysty smak indyka nie bój się przypraw. Najlepsze są świeże zioła, tj. majeranek, tymianek, bazylia, oregano. Wrzuć całe gałązki, łącznie z łodyżkami; one dodają potrawom intensywniejszego smaku i aromatu.
Składniki
- 1,5 kg piersi z indyka
- średniej wielkości cebula
- papryczka chili
- 2–3 łyżki masła klarowanego
- 2,5 łyżeczki curry w proszku
- 1,5 l bulionu mięsnego
- 500 g papryki czerwonej
- 300 g porów
- 150 g
- mrożonego groszku
- sól
- pieprz
- 2 liście laurowe
Przygotowanie:
Mięso płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w kostkę.
Obraną cebulę siekamy. Umyte czerwone papryki oraz papryczkę chili przekrawamy na pół, usuwamy pestki. Papryki kroimy w kostkę, a papryczkę chili drobno siekamy. Umytego pora kroimy w grube krążki. Groszek przekładamy na sitko, żeby się rozmroził.
W garnku rozpuszczamy masło, szklimy na nim cebulę, dodajemy mięso, doprawiamy pieprzem, curry, papryczką chili, solą i podsmażamy, żeby mięso się podrumieniło.
Zalewamy bulionem, dodajemy liście laurowe i gotujemy na wolnym ogniu ok. 40 minut. Po 15 minutach dodajemy paprykę, po 25 minutach por i groszek, delikatnie mieszamy i dalej gotujemy, żeby odparował nadmiar płynu. 4. Curry podajemy z ryżem ugotowanym na sypko oraz sezonowymi surówkami.
Zobacz także: