Internet oszalał na punkcie tego ciasta!
Piękna gwiazda z nutellą w środku! Kto nie miałby ochoty postawić go na swoim świątecznym stole?
To ciasto zrobiło prawdziwą furorę w internecie i niemal każdy vloger kulinarny spieszy, by przedstawić swoją wersję! Najpopularniejsza jest ta z nutellą, ale nie brakuje innych rozwiązań - ciasto może być przyrządzone na nawet na słono, jak w wersji z pesto, czy serem i szynką.
Ponieważ największą atrakcją jest forma ciasta (nie tylko ładnie wygląda, ale z łatwością można oderwać kawałek) i cały sekret tkwi w odpowiednim nacięciu i zawinięciu ciasta, można w ten sposób serwować tradycyjne smaki. Jeśli zamiast nutelli użyjemy masy makowej - uzyskamy efektowny makowiec. Internauci prześcigają się w pomysłach. Zobaczcie w jaki sposób przygotowują najmodniejsze ciasto sezonu. A może macie ochotę zrobić własna wersję?
Oto wersja zaproponowana przez polską vlogerkę, prowadzącą popularny na całym świecie kanał Handimania:
Składniki:
450 g mąki + mąka do posypywania
180 ml mleka
2 jajka
8 g suchych drożdży
30 g masła
70 g cukru
Szczypta soli
200 g nutelli
Podgrzej mleko, dodaj drożdże i łyżeczkę cukru. Odstaw na 15 minut. Zmieszaj mąkę z solą i cukrem. Dodaj żółtka masło i mleko. Wymieszaj i wyrabiaj 7 minut i odstaw na 40 minut, aby wyrosło. Wyrób ciasto ponownie i rozdziel na 4 równe części. Każdą rozwałkuj na krążek odpowiadający wielkości formy do pieczenia. Przygotuj ciasto zgodnie z instrukcją wideo. Piecz w 180 st. Przez 15-20 minut. Pierwsze 10 minut - tylko dolna grzałka.