Reklama

Jabłka w cieście francuskim

Aromatyczny, pyszny i prawdziwie jesienny deser.

Składniki

  • 4 średnie jabłka
  • schłodzone ciasto francuskie
  • jajko
  • gorzka czekolada wymieszana z orzechami
  • gruby cukier
  • bita śmietana

Sposób przygotowania:

1. Ciasto francuskie przekrój na 4 części równe części. 

2. Jabłka obierz i przekrój na pół. Wydrąż gniazda nasienne tak, aby w ich miejsce włożyć nadzienie. Po wypełnieniu nadzieniem połówek jabłek złóż je razem i dokładnie owiń ciastem francuskim. 

3. Ciasto nakłuj widelcem i posmaruj rozkłóconym jajkiem. Następnie posyp kryształkami cukru i ułóż na blaszce wyłożonej pergaminem. Wstaw do nagrzanego piekarnika. 

4. Piecz ok. 10 minut w temperaturze 200°C (piekarnik z termoobiegiem) lub 220°C (piekarnik bez termoobiegu). Gotowy deser podawaj z bitą śmietaną.

Reklama
Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy