Jabłko - smak jesieni
Jabłka są dobre do wszystkiego. Zwłaszcza do dań mięsnych.
Antonówki najlepiej nadają się przetwory (dżemy, marmolady, musy), ponieważ szybko się rozgotowują. Można je piec, gotować, wykorzystywać jako dodatek do mięs i ciast.
Championy: można z nich przygotowywać musy, soki, przeciery i konfitury.
Cortlandy mogą być dodatkiem do mięs i sałatek.
Gloster sprawdzi się jako dodatek do sałatek owocowych, ciast i jako nadzienie do mięs.
Ligol jest najlepszy do smażenia np. racuchów.
Lobo nadaje się do deserów i bezpośredniego spożycia. Można z nich przygotować musy i marmolady.
Malinówka nadaje się do bezpośredniego spożycia, do sałatek i na kompoty.
Składniki: 2 kg boczku, cebula, 5 kwaśnych jabłek, sok z cytryny, garść suszonych śliwek bez pestek, kilka goździków, szklanka wytrawnego wina.
Przygotowanie: Jabłka umyj, przekrój na pół i oczyść z gniazd nasiennych. Połówki przekrój na ósemki i wrzuć do miski. Całość zalej sokiem z cytryny, tak aby były dokładnie pokryte. Dołóż śliwki, goździki i odstaw. Boczek natnij tak, aby dał się rozłożyć jak książka. Ułóż jabłka i śliwki. Otwór zszyj lub zepnij wykałaczkami. Włóż boczek do brytfanny, wlej wino i trochę wody. Całość włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez 2 godziny w temperaturze 180° C, podlewając ją co jakiś czas wytapiającym się tłuszczem. Gdyby skórka zaczęła się podpiekać, należy ją przykryć folią aluminiową. Danie podawaj z surówką z białej kapusty.
Składniki: 1 kg schabu bez kości, 3 twarde jabłka, cytryna, 3 ząbki czosnku, kilka goździków, majeranek, tymianek, pieprz, 4 łyżki masła, sól, brokuły, sos serowo-czosnkowy.Przygotowanie: Schab umyj i osusz. Następnie natrzyj majerankiem, pieprzem i czosnkiem, roztartym ze sporą ilością soli. Mięso naszpikuj kilkoma goździkami. Przykryj i odstaw w chłodne miejsce. Jabłka umyj, przekrój na pół, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w półplasterki. Z cytryny otrzyj skórkę i wyciśnij sok. Cząstki jabłek skrop sokiem cytrynowym, aby nie ściemniały.
Mięso włóż do brytfanny, na wierzch połóż łyżkę masła. Przykryj i piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180° C, przez godzinę. Co jakiś czas podlewaj niewielką ilością wody. Mięso wyjmij, lekko ostudź, pokrój w wachlarz. Między plastry włóż jabłka. Obłóż resztą masła i wstaw do piekarnika. Piecz jeszcze 30 minut, polewając wytwarzającym się sosem. Roladę podawaj z brokułami polanymi sosem serowo- czosnkowym.
Składniki: 1/2 kg łopatki wieprzowej, 2 łyżeczki kminku, 3 listki laurowe, 3 ząbki czosnku, 5 sztuk ziela angielskiego, olej, 2 szklanki wody, 3 jabłka, sól, pieprz.
Przygotowanie: Przygotuj mus: jabłka obierz i wydrąż środki, pokrój na równe części i usmaż na rozgrzanej patelni. Gdy zbrązowieją, przykryj je folią do wystygnięcia i zmiksuj. Mięso umyj i natnij w 1-centymetrowych odstępach. W nacięcia włóż plasterki czosnku. Obsyp mięso kminkiem, solą i pieprzem. Odłóż na godzinę do lodówki. Na patelni podgrzej olej i obsmaż mięso. Następnie wstaw do brytfanki, podlej wodą, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i duś przez 45 min w piekarniku w temperaturze 180° C. Na koniec przypraw do smaku. Sos zagęść musem jabłkowym.
Składniki: 40 dag wątróbki, jabłko ze skórką, cebula, pół szklanki mleka, 2 łyżki oleju, łyżeczka majeranku, sól, pieprz, pół szklanki bulionu.
Przygotowanie: Wątróbkę zalej mlekiem i odstaw na 30 min. Następnie podsmaż ją każdej strony i odłóż na talerz. Na patelnię wrzuć pokrojoną cebulę i usmaż. Ponownie na patelnię wrzuć wątróbkę i podlej bulionem. Dopraw majerankiem, solą oraz pieprzem. Duś pod przykryciem około 10 min. Dodaj pokrojone jabłka i duś jeszcze 5 minut.