Jabłkowe rarytasy od Ewy Wachowicz. Deser ze słoika to jesienny hit

Ewy Wachowicz przepisy na ciasta z jabłkami
Ewy Wachowicz przepisy na ciasta z jabłkamimateriał partnera

Przepis na typową szarlotkę na dużą blachę

  • 400 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 200 g masła
  • 4 żółtka
  • 1½ kg jabłek (masa po obraniu)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • skórka otarta z pomarańczy
  • 4 białka
  • szczypta soli
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki bułki tartej
  • cukier puder
  1. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę. 
  2. Dodać cukier, uperfumować cukrem waniliowym. 
  3. Dorzucić zimne masło i wysiekać. 
  4. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek. 
  5. Wybić żółtka (białka przydadzą się później). 
  6. Wymieszać nożem, rękoma wyrobić ciasto. 
  7. Uformować wałek. 
  8. Odkroić ⅓, włożyć do woreczka i schować w zamrażarce. 
  9. Większą część ciasta rozwałkować i przełożyć do prostokątnej foremki (wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą). 
  10. Nakłuć widelcem i wstawić na 15 minut do piekarnika, rozgrzanego do 180 st. C. 
  11. Jabłka obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne. 
  12. Pokroić na mandolinie, przełożyć do garnka i postawić na kuchence. 
  13. Przyprawić cynamonem, wymieszać i dusić przez 10 minut. 
  14. Białka ubić ze szczyptą soli. 
  15. Utrwalić cukrem pudrem. 
  16. Podpieczony spód posypać bułką tartą. 
  17. Nałożyć jabłka, wyrównać. 
  18. Pokryć pianą. 
  19. Na wierzch zetrzeć resztę zimnego ciasta - na tarce jarzynowej. 
  20. Piec przez 50 minut w temp. 180 st. C. 
  21. Udekorować cukrem pudrem.

Szarlotka w słoiku

Szarlotka w słoiku - przepis Ewy Wachowicz
Szarlotka w słoiku - przepis Ewy Wachowiczmateriał partnera
  • 2 duże jabłka
  • 3 łyżki cukru brązowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 szczypty cynamonu
  • 5 kruchych ciastek
  •  jogurt naturalny
  • 3 łyżeczki nasion chia
  1. Jabłka umyć i pokroić w kostkę. 
  2. Na patelni roztopić cukier. 
  3. Gdy zrobi się karmel, wrzucić jabłka. Wymieszać. 
  4. Przyprawić cynamonem. 
  5. Wycisnąć sok z cytryny.
  6.  Jeszcze raz wymieszać i dusić przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu. 
  7. Odstawić do wystudzenia. 
  8. Porcję jabłek nałożyć do słoiczka. 
  9. Na jabłka pokruszyć trochę ciastek. 
  10. Przykryć jogurtem. 
  11. Udekorować kakao. 
  12. Zakręcić i wstawić do lodówki. 
  13. Podawać po schłodzeniu.

Ciasto kruche z jabłkami oraz budyniem

Ciasto kruche z jabłkami i budyniem
Ciasto kruche z jabłkami i budyniemmateriał partnera
  • 350 g mąki
  • 250 g masła
  • 2 łyżki kakao
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 70 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 budyń waniliowy
  • ½ l mleka
  • 4-5 jabłek
  • cukier puder do dekoracji
  1. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać zimne masło, proszek do pieczenia oraz cukier puder. 
  2. Posiekać. 
  3. Dodać jajko i szybko zagnieść ciasto. 
  4. Przekroić na pół. 
  5. Do jednej połówki dodać kakao i zmieszać. 
  6. Włożyć do oddzielnych pojemników i wstawić do zamrażarki na 30 minut. 
  7. Ugotować budyń. Mleko przelać do garnka, wcześniej jednak odlać ½ szklanki. Garnek postawić na kuchence, a w zimnym mleku rozpuścić budyń. Ciepłe mleko posłodzić, wlać rozpuszczony budyń. Dokładnie wymieszać. Gdy zgęstnieje, odstawić do wystudzenia. 
  8. Jasną połówkę ciasta wyjąć z zamrażarki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach na spód formy (średnica ok 25 cm). 
  9. Wyrównać i delikatnie uklepać. 
  10. Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę. 
  11. Rozłożyć równomiernie na cieście.
  12. Zalać budyniem. 
  13. Wyrównać. 
  14. Na wierzch zetrzeć drugie ciemne ciasto. 
  15. Wstawić na 45 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. 
  16. Po wystudzeniu udekorować cukrem pudrem.

Ciasteczka - pierożki z jabłkowym nadzieniem

Ciasteczka-pierożki z jabłkami
Ciasteczka-pierożki z jabłkamimateriał partnera
  • 750 g mąki
  • 250 g masła
  • 120 g drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • 3 jajka
  • 3 łyżki śmietany
  • kilka jabłek
  1. Drożdże posłodzić i odstawić. 
  2. Mąkę wysiekać z masłem, dodać jajka, drożdże z cukrem (powinny być płynne) i śmietanę. 
  3. Zarobić ciasto. 
  4. Poczekać, by odpoczęło. 
  5. Następnie rozwałkować jak na pierogi. 
  6. Wykroić kółka, na każde dać kawałek obranego jabłka. 
  7. Złożyć na pół, skleić, ułożyć na blasze natłuszczonej masłem, posmarować rozmąconym jajkiem. 
  8. Piec na złoty kolor - 20 minut w temp. 180 st. C. 

Szarlotka z "kratką"

Szarlotka z "kratką"
Szarlotka z "kratką"materiał partnera
  • 2 szklanki mąki
  • ½ szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 120 g masła
  • 1 jajko
  • 100 g dżemu morelowego
  • cukier puder
  • 1 kg jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 garść rodzynków namoczonych w rumie
  • 1 garść prażonych orzechów włoskich
  1. Mąkę przesiać, dodać cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli. Wymieszać. 
  2. Dodać rozdrobnione zimne masło. Wysiekać. 
  3. Gdy zaczną powstawać "kluchy", zrobić dołeczek i wybić jajko. 
  4. Delikatnie rozmieszać nożem, następnie szybko wyrobić ciasto. 
  5. Uformować kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Jabłka obrać i pokroić na kawałki. 
  6. Oprószyć cynamonem. 
  7. Dodać rodzynki i grubo posiekane orzechy. Wymieszać. 
  8. Schłodzone ciasto podzielić na dwie nierówne części. 
  9. Większą cienko rozwałkować i szczelnie wyłożyć nią dno oraz boki tortownicy (posmarowanej masłem i wysypanej mąką).  
  10. Rozłożyć nadzienie. 
  11. Mniejszą część rozwałkować na grubość kilku milimetrów. 
  12. Pociąć w paski o szerokości palca i na jabłkowym nadzieniu zrobić z nich "kratkę". 
  13. Dla uzyskania lepszego efektu paseczki ułożyć też na brzegu ciasta. 
  14. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez ok. 45 minut. 
  15. Dżem morelowy podgrzać i rozsmarować na wierzchu szarlotki, zostawiając wolny brzeg do posypania cukrem pudrem.