Śniadanie 50 plus. Na jakie potrawy stawiać po pięćdziesiątce?
Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia, a po pięćdziesiątym roku życia należy zadbać o to, by było ono wyjątkowo pożywne. Ja uważam, iż ważne jest, by było bogate w białka oraz tłuszcze. Dzięki temu będziemy mieć pod dostatkiem energii na cały dzień. Poniżej dzielę się z wami moimi propozycjami.
Spis treści:
Moi drodzy, zachęcam was do wykorzystania przepisów, którymi się podzieliłam, z kilku powodów. Przede wszystkim są one zdrowe, pożywne i dodają energii na cały dzień. Ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a na powyższe dania składają się głównie produkty, który każdy ma w swojej kuchni.
Jajecznica z kurkami - przepis Ewy Wachowicz
W mojej rodzinie niemal wszyscy uwielbiają grzyby. Jeśli do tej pory nie próbowaliście jajecznicy z tymi skarbami lasu, to zdecydowanie do tego zachęcam!
Składniki:
- kilka jajek,
- kawałek słoniny,
- garść kurek lub pieczarek,
- odrobina mleka,
- sól do smaku,
- szczypior jeśli jest.
Opis przygotowania:
- Słoninę pokroić w kostkę, wytopić na patelni.
- Gdy zrobią się skwarki, dodać kurki i usmażyć.
- Jajka wybić do miski.
- Posolić i roztrzepać.
- Wlać trochę mleka, wymieszać, przelać na patelnię i usmażyć jajecznicę.
- Podawać z posiekanym szczypiorem.
Jajka po turecku - przepis Ewy Wachowicz
Innym sposobem na wykorzystanie jajek jest przygotowanie ich "na turecką nutę". Poniżej całkiem prosty przepis na jajka po turecku.
Składniki:
- 4 jajka,
- 340 g jogurtu greckiego (dwa małe opakowania lub jedno duże),
- 2 ząbki czosnku,
- ostra papryka w proszku,
- sól,
- sok z cytryny,
- 2 łyżki masła,
- ocet,
- koperek.
Opis przygotowania:
- Zrobić sos: ;jogurt grecki wymieszać z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, doprawić solą, sokiem z cytryny i ostrą papryką.
- Przygotować jajka w koszulkach czyli poszetowe: do gotującej się wody wlać ocet (dwie łyżki 10% octu spirytusowego na litr wody) i zostawić na "małym ogniu". Do miski wbić jajko. Łyżką mieszając wodę w garnku zrobić wir i na jego środek wlać jako. Gotować około dwie minuty (każde osobno) tak, aby białko się ścięło a żółtko pozostało płynne. Ugotowane jajka wyciągnąć, zanurzyć w wodzie(zmyć ocet) i osuszyć na ręczniku papierowym.
- Przygotować masło palone: na patelnię lub mały rondelek dodać masło i na wolnym ogniu podgrzewać aż zrobi się lekko brązowe i nabierze orzechowego smaku.
- Sos nałożyć na talerz, na nim jajka w koszulce. Polać masłem palonym i posypać posiekanym koperkiem.
Gomasio - przepis Ewy Wachowicz
Ciekawą, a jednocześnie łatwą w przygotowaniu propozycją, są jajka gotowane na miękko z solą sezamową czyli gomasio. Posypuje się nią ugotowane i pokrojone na pół jajka. Gomasio można też dodawać do sałatek albo posypywać nim warzywa. Oto, jak przygotować ten produkt.
Składniki:
- 10 łyżek sezamu niełuskanego,
- 1 łyżka soli himalajskiej.
Opis przygotowania:
- Sól uprażyć na suchej patelni.
- Dodać sezam, wymieszać i na małym ogniu prażyć przez 10 minut.
- Utrzeć w moździerzu.
- Przełożyć do słoiczka.
- Przechowywać w lodówce.
- Używać jako przyprawy do potraw.
Polecamy również: Warzywne zapiekanki. Jakie produkty wykorzystać do ich przygotowania?
Sałatka z awokado - przepis Ewy Wachowicz
Tak jak wspominałam, dla mnie jajka to obowiązkowa pozycja na śniadanie. Jeśli jednak nie chcecie jeść ich aż tak często, to warto włączyć do swojej diety nabiał, na przykład pod postacią twarogu. Może zrobić go samodzielnie albo też, jeśli nie macie czasu, kupić w dobrej jakości sklepie bądź na straganie, prosto od producenta.
W diecie konieczna jest też zielenina, to prawdziwe "superfood". Poniżej przepis na sałatkę z awokado.
Składniki:
- 1 sałata lodowa,
- kilka pomidorków koktajlowych,
- 1 dojrzałe awokado,
- 1 granat,
- sok z cytryny.
Składniki na dressing
- 1 limonka,
- 1 łyżka syropu z granatów,
- 1 łyżeczka soli,
- 3 łyżki oliwy.
Opis przygotowania:
- Z sałaty wybić głąb, liście poszarpać do miski.
- Dodać przekrojone na pół pomidorki koktajlowe.
- Awokado naciąć wzdłuż na pół, usunąć pestkę, łyżką wyjąć miąższ, skropić sokiem z cytryny i pokroić na kawałki.
- Przełożyć do miski.
- Granat przekroić wzdłuż na pół i drewnianą pałką wybić nasiona wprost do miski.
- Z limonki wycisnąć sok.
- Dodać syrop z granatów (można zastąpić miodem lub innym syropem).
- Wsypać sól, dolać oliwę i wszystko razem wymieszać.
- Dressingiem polać sałatę tuż przed podaniem.