Jagnięcina po prowansalsku
Składniki
- 4 kawałki jagnięciny
- 3 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- 5 liści laurowych
- tymianek
- kilka gałązek rozmarynu
- pół szklanki białego wina
Przygotowanie:
Do moździerza wsyp tymianek i rozmaryn, dodaj pokruszone liście laurowe i wlej 4 łyżki oliwy z oliwek. Całość rozetrzyj z 3 ząbkami czosnku. Marynatą natrzyj kawałki jagnięciny i włóż na noc do lodówki.
Zamarynowane mięso ułóż w wysmarowanej tłuszczem brytfannie i wstaw do nagrzanego piekarnika.
Piecz w temperaturze 200°C przez około 30 minut.
Po wyjęciu jagnięciny z piekarnika powstały w brytfance sos zlej do osobnego garnka. Przypraw tymiankiem i wlej białe wino. Wywar zagotuj i polej nim mięso zaraz po podaniu.
Zobacz także: