Przygotowanie: Jedno jajko odkładamy, a pozostałe gotujemy na twardo 10 minut. Studzimy w zimnej wodzie, obieramy ze skorupek i drobno siekamy. Cebulę obieramy, siekamy i podsmażamy na rozgrzanym maśle. Dorzucamy do jajek wraz z umytą, posiekaną zieleniną i taką ilością bułki tartej, by otrzymać dość gęstą masę. Do masy wybijamy surowe jajko i starannie mieszamy. Doprawiamy do smaku szczyptą gałki muszkatołowej, najlepiej świeżo zmielonej, solą i pieprzem.
Wilgotnymi dłońmi formujemy z masy jajecznej niewielkie kotleciki. Lekko spłaszczymy i panierujemy w tartej bułce. Smażymy z obydwu stron na rozgrzanym tłuszczu. Podajemy z warzywami, np. z gotowaną marchewką z groszkiem, ziemniakami lub z surówkami.
Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w słonej wodzie. Odcedzamy, odparowujemy i miażdżymy na purée za pomocą tłuczka lub praski do ziemniaków. Dodajemy 3 żółtka i masło, mieszamy na jednolite ciasto.
Ciasto ziemniaczane przekładamy do worka cukierniczego lub do dużej szprycy z grubą końcówką. Ciasto wyciskamy na wysmarowaną olejem blaszkę, nadając mu kształt gniazdek. Do każdego gniazdka wbijamy ostrożnie umyte jajko. Uważamy, by nie uszkodzić żółtka. Posypujemy solą i pieprzem. Zapiekamy około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200ºC. Podajemy natychmiast.
Przygotowanie: Szpinak rozmrażamy. Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy. Wrzucamy na patelnię z rozgrzaną łyżką tłuszczu, szklimy. Dodajemy rozmrożony, odciśnięty z wody szpinak i dusimy na wolnym ogniu. Łososia kroimy na małe kawałki, mieszamy ze szpinakiem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Umyte jajka wybijamy do miski, wlewamy wodę lub mleko. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Masę roztrzepujemy widelcem lub trzepaczką.
Patelnię o średnicy 20 cm prószymy grubą solą i mocno rozgrzewamy. Sól wysypujemy, a na patelnię wrzucamy dwie łyżki masła. Gdy masło się spieni, zdejmujemy pianę. Na sklarowane masło wlewamy 1/2 masy jajecznej. Rozprowadzamy ją po dnie. Zmniejszamy ogień i smażymy około 5 minut. Brzeg lekko podpieczonego omleta unosimy i przechylamy patelnię, żeby surowa masa spłynęła na dno. Przykrywamy, smażymy jeszcze 2-3 minuty, zsuwamy na talerz. Tak samo postępujemy z drugim omletem.
Gotowe omlety smarujemy ciepłym farszem szpinakowym, składamy na pół, dekorujemy koperkiem, ewentualnie plastrem łososia, śmietaną itp.