Jajka sadzone w papryce
Czerwona, zielona, żółta – wszystkie pyszne i zdrowe. Teraz papryki są najsmaczniejsze i najbardziej wartościowe.

Składniki
- strąk papryki w dowolnym kolorze
- 2 jajka
- masło (najlepiej klarowane)
- garść rukoli
- sól i świeżo mielony pieprz
Sposób przygotowania:
1. Paprykę przetnij w najgrubszym miejscu. Odetnij dwa krążki o grubości ok. 1,5 cm. Podsmaż lekko z jednej strony na maśle.
2. Odwróć i w każdy krążek wbij jajko. Posyp solą i pieprzem. Smaż na średnim ogniu, aż białko się zetnie. Możesz przykryć pokrywką, aby przyspieszyć ten proces.
3. Jeśli lubisz mocno ścięte jajka, odwróć je na drugą stronę i dosmaż. Udekoruj rukolą.
Zobacz także: