Jajka w cieście ze szpinakiem
Ciasto filo smakuje bardzo podobnie do francuskiego, ale jest mniej tłuste i o wiele bardziej delikatne. Ostrożnie krój je na porcje – najlepiej porządnym nożem o ząbkowanym ostrzu.
1. Cebulę i czosnek posiekać, zeszklić na oleju. Dodać szpinak, przykryć, zmniejszyć ogień i dusić ok. 20 min do całkowitego rozmrożenia, odparować. Dodać orzeszki uprażone na suchej patelni oraz ser, wymieszać. Doprawić solą, pieprzem, gałką. Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek.
2. Ciasto wyjąć z lodówki, odłożyć na 10 min. Masło roztopić, posmarować nim papier do pieczenia. Płat ciasta rozwałkować, ułożyć na papierze. Na ciasto wyłożyć farsz szpinakowy, na to jajka jedno za drugim. Zwinąć ciasno w rulon, posmarować masłem. Piec 35 min w temp. 180°C. 3 Pomidory obrać ze skórki, pokroić w kostkę, cebulę posiekać. Przesmażyć razem na maśle, dodać koncentrat i bulion, udusić. Zaprawić mąką i śmietaną. Doprawić solą, pieprzem, papryką, odrobiną cukru. Podawać z ciastem, pokrojonym na porcje. Udekorować natką pietruszki.
Zobacz także: