Jajka w koszulkach. Jak je zrobić?
Przygotowanie:
Małą miskę lub bulionówkę wyłóż kawałkiem folii spożywczej - tak, by wystawała poza brzegi. Posmaruj folię olejem. Wbij jajko. Dodaj do niego odrobinę soli, pieprzu. Zawiń jajko w folię, zdejmując ją powoli z miski, aby powstał kształt sakiewki. Zawiąż kawałkiem sznurka. Końcówki sznurka pozostaw dłuższe.
W ten sam sposób przygotuj pozostałe jajka. W szerokim garnku zagotuj wodę. Jajka zawieś na rączce drewnianej łyżki i połóż ją na garnku. Jajka nie powinny dotykać dna garnka. Gotuj je na małym ogniu 5-6 minut. Białko się zetnie i będzie otaczać płynne żółtko.
Wyjmij z folii i podawaj ciepłe, np. jako dodatek do sałatki, na kanapce, grzance. Do takich jajek idealnie pasuje sos holenderski.
Zobacz także: